dosta je bilo maltretiranja

Hoće li pokret MeToo za djecu stati na kraj zlostavljanju mladih glumaca na setu?

18.04.2024 u 05:59

Bionic
Reading

Činjenica da redateljima i producentima mladi glumci i glumice praktično ne smiju reći 'ne' dovela je do toksičnog okruženja na setovima. No novi pokret tome bi trebao stati na kraj

U doba u kojem su mladi poput Zendaye i Timotheeja Chalameta među najtraženijim holivudskim zvijezdama pojavio se dokumentarac 'Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV', a u njemu su iznesene brojne mračne tajne angažmana maloljetnih glumaca.

Ovaj true crime serijal od četiri epizode već je stekao status predvodnika pokreta MeToo za djecu, s ciljem pozivanja mladih glumaca da progovore o zlostavljanjima na setu.

Konkretno, Dan Schneider, kreativni direktor na Nickelodeonu, vodećoj televizijskoj kući za djecu, navodno je konstantno stvarao opasno i seksualizirano ozračje koje je djecu dovodilo u razne problematične situacije, nerijetko ih pretvarajući u žrtve nasilja.

Jennifer Lopez - fotke iz mladih dana Izvor: tportal.hr / Autor: Porfimedia by Canva

Ovaj dokumentarac prikazao je niz takvih događaja te prati razvoj nastanka neprijateljskog ozračja za djecu na Nickelodeonu od Schneiderova dolaska 1994. godine do njegova odlaska 2018.

Naglasak se posebno stavlja na scene koje aludiraju na seks te su prekomjerno senzualne za glumce i glumice u dobi od 16 ili manje godina. Primjerice, jedna od naknadno uklonjenih scena, nastala idejom Schneidera, jest prizor u kojem 16-godišnja Ariana Grande prolijeva sok po grudima, ističući poprsje. Čak i nakon uklanjanja te scene, ona je ostala dostupna na YouTubeu, a da biste je pogledali, morate potvrditi da ste stariji od 18 - što dovoljno govori samo za sebe.

Tu su i brojne scene koje fokusiraju i prenaglašavaju pojedine dijelove tijela mladih glumaca ili ih dovode u situacije poput one u kojoj mladi Leon Frierson nastupa u posve neprimjerenom kostimu - prekrivenim penisima. Prevelik je i broj dokaza o ispitivanju djevojaka na audicijama o veličini njihova grudnjaka i tjelesnim dimenzijama.

Jedna od glumica potužila se na scenu koja je obilovala seksualnim aluzijama, što ju je činilo iznimno nervoznom i izazivalo joj nelagodu, no Schneider je prilikom snimanja umirao od smijeha, svjestan toga da glumci znaju da mu ne mogu reći 'ne'.

Ključan razlog zbog kojeg djeca pristaju na ovakve scene je činjenica da su upravo u ranoj dobi mnogi slavni glumci započeli svoje karijere. Jodie Foster s 13 je bila nominirana za Oscara, Jacob Tremblay s devet je glumio s Oscarom nagrađenom Brie Larson u filmu 'Soba', Kristen Stewart počela je s 12, Shirley Temple s pet godina...

Među uzorima je i Leonardo DiCaprio, a on je tek nakon niza dječjih uloga dobio priliku utjeloviti Jacka u kultnom 'Titaniku' i postati jednom od najslavnijih holivudskih zvijezda tisućljeća.

Zendaya i Timothee Chalamet samo su posljednji primjeri uspjeha glumaca koji su rano krenuli s nastupima ispred kamere, a danas slove za najtraženije, uživajući pritom svjetsku slavu o kojoj brojni (maltretirani) dečki i djevojke na setovima mogu samo sanjati.

  • +2
Timothée Chalamet kao Bob Dylan Izvor: Profimedia / Autor: SteveSands/NewYorkNewswire/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

No za razliku od prethodnih desetljeća, u kojima su morali pretrpjeti razne vrste psihičkog, fizičkog i seksualnog iživljavanja vodećih lica industrije, mladi danas imaju moćno oružje - društvene mreže.

Dokumentarac 'Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV' sada im je širom otvorio vrata da ih iskoriste, a tek ostaje vidjeti koji će sve kosturi ispasti iz ormara i na koji način će se mlada generacija glumaca izboriti za sebe.

  • +2
Zendaya Izvor: Profimedia / Autor: Paras Griffin / Getty images / Profimedia