u strahu je od deportacije

Harry je prekinuo veze s Britanijom: Princ u egzilu prvi put navodi SAD kao primarnu rezidenciju

17.04.2024 u 21:45

Bionic
Reading

Nakon što je objavio svoju i odluku Meghan da napuste kraljevske dužnosti 2020., vojvoda od Sussexa je izjavio: 'Velika Britanija je moj dom i mjesto koje volim. To se nikada neće promijeniti.' Četiri godine kasnije mnogo toga se, čini se, promijenilo

Kako donosi Daily Mail, princ Harry je ažurirao svoj stav i stavio do znanja da više ne živi u Britaniji. Podnesci koje je danas objavio Companies House za 'princa Henryja Charlesa Alberta Davida, vojvodu od Sussexa' pokazuju da je njegova 'nova zemlja/država prebivališta' - SAD.

Prethodno je to bilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Promjena dolazi u trenutku u kojem raste pritisak na vladu američkog predsjednika Joea Bidena da objavi podatke o Harryjevoj vizi nakon što su aktivisti uzeli u obzir komentare američkog veleposlanika u Londonu da on neće biti deportiran dok je na predsjedničkoj dužnosti demokrat.

SVE SE SNIMA...

Nisu se suzdržavali: Strastveni poljubac Meghan Markle i princa Harryja pred svima

Pogledaj galeriju

Prema zakonu, državni savjetnici moraju imati prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali Harry ondje nema dom nakon što je kralj Charles III zatražio od vojvode i vojvotkinje od Sussexa da napuste Frogmore Cottage, dar pokojne kraljice Elizabete II.

Dr. Craig Prescott, stručnjak za ustavno pravo, rekao je prošle godine: 'Ovdje smo doista u neistraženim vodama: situacija s princem Harryjem nije nešto što zakon lako dopušta. Ideja da drugi kraljev sin odabere život daleko od kraljevskih dužnosti nije nešto o čemu je zakon razmišljao i mogu zamisliti da bi Buckinghamska palača bila zabrinuta zbog toga.'

ZVJEZDANA EKIPA

Princ Harry ostavio kod kuće Meghan s djecom i otputovao na utrku Formule 1

Pogledaj galeriju

Kasnije te godine kralj je zatražio od parlamenta da njegovu sestru, princezu Anne, i najmlađeg brata, princa Edwarda, doda na popis. Objavljeno je da je kralj odlučio ne maknuti Harryja i Andrewa jer nije želio eskalaciju obiteljske napetosti i vjerovao je da je malo vjerojatno da će se ikad tražiti da ga zamjenjuju.

Međutim prošle godine dvorjani su željeli osigurati da se William vrati u Britaniju sa samostalnog putovanja u New York prije nego što kralj i kraljica istog dana odu u državni posjet Francuskoj. Situacija je od tada postala još hitnija zbog kraljeve bolesti.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Harry je osporio odluku ministarstva unutarnjih poslova da mu se ukine pravo na automatsku zaštitu gradske policije dok je u Britaniji, premda je ponudio da je sam plati. Nakon što je odluka donesena, pravni zastupnik Harryja rekao je da se 'ne može vratiti u svoj dom' s obitelji jer je to preopasno. Od tada je izgubio sudski spor i potencijalno se suočava s računom od oko milijun funti kada se u obzir uzmu njegovi vlastiti pravni troškovi.

DAVID I VICTORIA

Svi bruje o njihovom propalom prijateljstvu s Meghan i Harryjem, a oni uživaju na jahti

Pogledaj galeriju

Sudac je odbio ponudu da prepolovi iznos koji je morao platiti rekavši da je vojvoda od Sussexa 'potpuno izgubio' svoj slučaj. Sir Peter Lane također je odbacio vojvodin zahtjev za žalbu na presudu, opisujući jedan dio kao 'iskreno beznadan'. Zaklada Heritage tjera ministarstvo domovinske sigurnosti da otvori svoj dosje o Harryju prema američkim zakonima o slobodi informacija.

Nakon što je priznao da je uzimao kokain u svojim memoarima 'Spare', suočio se s pitanjima kako se mogao preseliti u SAD, u kojem priznanje o konzumiranju droga može blokirati zahtjev za vizu.