MONARHIJA I VLADA U STRAHU

Britanski ministar od Netflixa zatražio da se epizode 'Krune' obilježe kao fikcija

01.12.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Britanski ministar kulture Oliver Dowden uputio je molbu Netflixu da na početku svake epizode serije 'Kruna' (The Crown) gledatelje upozori kako je riječ o fikciji jer bi, smatra on, mlađi gledatelji mogli pomisliti da je riječ o činjenicama

Ministar je za britanski časopis Mail on Sunday kazao kako je bez sumnje 'riječ o jako lijepo produciranom djelu fikcije, poput svih ostalih Netflixovih produkcija', no da bi 'platforma prije emitiranja svake epizode trebala jasno istaknuti da je riječ o izmišljenim događajima', prenosi CNN.

'Strahujem da bi bez takvog upozorenja generacije gledatelja koje nisu živjele u vrijeme spomenutih događaja mogle zamijeniti fikciju za stvarnost i shvatiti ih kao činjenice', dodao je Dowden.

On smatra da bi Netflix trebao napisati službenu izjavu koja bi se emitirala prije početka svake epizode, a jasno bi ukazivala na to da je riječ o izmišljenim događajima.

  • +4
The Crown Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Njegov zahtjev je posljedica bojazni da bi serija mogla napraviti dugoročnu štetu imidžu britanske monarhije. I brat pokojne princeze Diane, Charles Spencer prošli je tjedan za ITV rekao kako smatra da bi bilo potrebno istaknuti službeno upozorenje.

  • +4
Princeza Diana i princ Charles Izvor: Profimedia / Autor: UPPA/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Neki su povjesničari kritizirali Dowdenov prijedlog, smatrajući ga nepotrebnim. Netflix nema običaj upozoravati gledatelje da su serije i filmovi koje prikazuje fiktivni.

Sezona serije koja se upravo prikazuje, a na Netflixu je premijerno prikazana polovicom studenoga, prikazuje burno razdoblje vladavine kraljice Elizabete II. osamdesetih godina prošlog stoljeća. Članove kraljevske obitelji prikazuje u ne baš laskavom svjetlu i u situacijama koje im ne idu u prilog, piše CNN.

'Kruna' je jedna Netflixovih najpopularnijih serija, a kroz dosadašnje su četiri sezone u njoj prikazani događaji iz prva četiri desetljeća vladavine Elizabete II.

Aktualna sezona prati početak romanse i konačni krah braka između princa Charlesa i Diane, princeze od Walesa te nastavak prinčeve ljubavne veze s Camillom Parker-Bowles za vrijeme braka s Dianom.

Među ostalim važnijim događajima su i vladavina tadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher, problemi s mentalnim zdravljem kraljičine sestre, princeze Margaret te kraljičin odnos sa suprugom, princom Philipom i njihovom djecom.

Princ Charles i princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Nekoliko kraljevskih biografa i novinara ranije je kritiziralo seriju zbog odstupanja od činjenica, premda njezin autor Peter Morgan nikada nije ni tvrdio da su one u potpunosti točne.