Šeherezada i serija '1.001 noć' stalno ruše rekorde gledanosti, a vjerni obožavatelji sigurno su primijetili da Turci ispijaju velike količine čaja iz lijepo oblikovanih šalica
Ako i vi želite napraviti čaj baš poput pravih Turaka i uživati u ritualu njegova ispijanja, evo kako to možete napraviti:
Nemate li pravog čajnika, trebat će vam dvije posude, jedna veća i jedna manja, koja dobro pristaje u ovu veću. Velika mora biti od metala, a mala može biti ili od metala ili od keramike.
Prvo u veliki lončić stavite vodu i sve stavite na vatru (plin, struja, itd.). Potom na veliki lončić stavite mali u koji ćete staviti crni čaj. Stavite po jednu malu žličicu po osobi. Dobro je da gornji lončić ima poklopac.
Nakon što voda u donjem lončiću zakipi, prelijte je u lončić s čajem. Izmjerite jednu šalicu po osobi. Sve vratite kako je i bilo, dakle mali lončić na veliki, neka se lagano kuha oko 15 minuta. Kad se sav čaj slegnuo na dno lončića, znači da je spreman za serviranje. Procijedite ga i pošećerite po želji i, ako ih imate, servirajte ga u tradicionalne turske, lijepo oblikovane šalice za čaj.
I, kako bi u Turskoj rekli – 'afiyet olsun' ili uživajte!
U Turskoj obično piju jaki i light čaj. Jaki je 'koyu cay', a light je 'acik caj'. Dakako, ovo ovisi o tome koliko se mješavine za crni čaj dodaje u vodu.
U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!