LIJEČNICI IZNENAĐENI

Depresivni tinejdžeri nisu bez prijatelja?

11.09.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Obično se smatra da se depresivni tinejdžeri osamljuju i nemaju prijatelja, ali nova je studija pokazala sasvim drugačije rezultate

Naime, tinejdžeri koji su depresivni ipak se druže i obično traže druge depresivne ljude s kojima će provoditi vrijeme.

Istraživanje je provedeno na 3.702 tinejdžera u javim i privatnim školama u Arizoni.

'Tinejdžeri koji su depresivni ne izbjegavaju druge ljude kako se to do sada mislilo niti drugi izbjegavaju njih. Oni stvaraju jednako kvalitetne međuljudske odnose kao i tinejdžeri koji nisu depresivni', piše u izvješću studije.

Isto kao što tinejdžeri s optimističnim pogledom na svijet traže prijatelje koji imaju slične nazore, tako i oni depresivni traže depresivne prijatelje. Liječnici koji su to otkrili nisu se sramili priznati da ih je to saznanje itekako iznenadilo, posebice jer prijateljstva među depresivnim osobama mogu biti jednako kvalitetna kao i ona među osobama koje imaju vedrije poglede na svijet. Osim toga, najviše ih je iznenadila činjenica da depresivci uopće imaju želju i nagon za stvaranjem prijateljskih veza.

Neke društvene teorije poznate do sada ističu da prijatelji štite od depresije, a ovom je studijom dokazano da to nije nužno točno. Odnosno, dokazano je i da depresija može dovesti do stvaranja novih, kvalitetnih prijateljstava.