SAVJETNIK ZA DEČKE

Prehrana za fizički aktivne tinejdžere

19.08.2010 u 07:25

Bionic
Reading

Uravnotežena prehrana bitna je za zdrav rast i razvoj. U pubertetu tvoje tijelo prolazi kroz velike promjene, a prehrana time postaje još važnija

U teen razdoblju trebao bi usvojiti dobre prehrambene navike koje će ti ostati za cijeli život. Ako si aktivan dečko, dakle baviš se sportom ili kakvom sličnom aktivnošću, dnevno ti je potrebno oko 2.800 kalorija. Naravno, ovo ne znači da trebaš brojati kalorije sa svakim zalogajem, već trebaš paziti da jedeš zdravo i raznoliko.

Raznolikost

U tvom razdoblju života nikako nije dobro poduzimanje raznih dijeta već trebaš jesti raznoliku hranu kako bi tijelo opskrbio svime što mu treba. Posebno su popularne dijete koje propisuju mali (ili nikakav) unos ugljikohidrata ili pak one koje zagovaraju visok unos proteina. Ovakve stvari najbolje je izbjegavati i jesti od svega po malo.

U tvojoj prehrambenoj piramidi trebalo bi se naći sljedeće na dnevnoj bazi: od šest do 11 obroka tjestenine, riže, kruha, žitarica (i to svakako integralni); od dva do četiri obroka voća; od tri do pet obroka povrća; od dva do tri obroka sira, mlijeka ili jogurta; od dva do tri obroka ribe, piletine, jaja.

Dakako, kada kažemo 'obroci', odmah pomislimo na (pre)puni tanjur i na uzimanje hrane dva do tri puta dnevno. Međutim, ovdje se ne radi o tome već o tome da je kao 'obrok' označena količina od otprilike jedne grabilice, a kada se radi o mesu, količina je veličine tvog dlana.

Ugljikohidrati

Ako si veoma fizički aktivan, tvoje tijelo itekako ima potrebu za ugljikohidratima. Stoga trebaš pojesti oko šest obroka ugljikohidrata dnevno, a neki od dobrih izvora su riža, tjestenina, kruh, povrće i voće.

Koliko često?

Bolje je jesti više malih obroka dnevno nego tek dva ili tri obilna. Stoga, ako ti ukućani već stalno prigovaraju da uvijek nešto zvačeš, ne osvrći se na to! Samo se pobrini da to što žvačeš ne budu nezdravi sendviči sa salamom i bijelim kruhom ili hot dogovi, buhtle, hamburgeri, prženi krumpirići i slični junk food.

Voda

Već i sam znaš da je potrebno popiti osam čaša vode dnevno. Ovoga se itekako trebaš pridržavati ako često vježbaš, a tada će tvoja potreba za tekućinom biti i mnogo veća. Stoga osluhni svoje tijelo i daj mu tekućine koliko mu treba. Svakako zaboravi na gazirana pića i sokove prepune šećera.