SAVJETI ZA DEČKE

Kako se uspješno riješiti sramežljivosti

21.04.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Sramežljivost je vrlo česta među dečkima, iako se najčešće misli da su dečki prepuni samopouzdanja i pravi frajeri. No, ovo je daleko od istine i tek je jedan u nizu stereotipa

Kada prilaziš curi trebaš biti svoj. Nemoj glumatati i izvoditi nešto što nije svojstveno tebi jer cure to lako pročitaju i zapravo se ne isplati. Ako si sramežljiv, ne znači da trebaš dopustiti da te sramežljivost nadvlada. Naime, možeš pokazati svoju sramežljivost, što je pravi magnet za cure! Najgora solucija je zatvoriti se u svoja četiri zida i nikamo ne izlaziti jer se previše sramiš.

Učini to! Kada vidiš curu koja ti se jako sviđa ili uhvatiš dobar trenutak za prilazak curi o kojoj maštaš već mjesecima, ne daj da te preuzmu crne misli i pesimizam. Dobre prilike teško se stvaraju i zato ih ne valja propustiti. Stoga učini sljedeće – duboko udahni, pročisti grlo, energično zakorači (nakon prvog odlučnog koraka, ostali dolaze sami od sebe!) i priđi joj gledajući je ravno u oči. Onda reci: 'Bok!' Kad ovo učiniš, ljestvica s ocjenama za samopouzdanje već će biti za 50 posto viša. Ostatak razgovora ovisi o situaciji i sigurni smo da ćeš već nešto smisliti. Zapamti – neka bude kratko! Kratko i slatko, što bi se reklo. Previše filozofije i mucanja jednostavno ne pali. Ovo je probijanje leda i sljedeći put kada je sretneš, sigurno će biti mnogo lakše ukoliko i dalje budeš prema njoj osjećao kakvu kemiju.

Upiši se u razne aktivnosti.
Kako bi lakše svladao sramežljivost, ali i upoznao više cura, dobro je upisati se u nekoliko školskih i izvanškolskih aktivnosti. Dakako, nemoj se upisivati gdje god stigneš bez ikakvih kriterija ili samo zato što znaš da se u neku grupu upisala cura koja ti se sviđa. Kao što smo na početku rekli, bitno je biti svoj, a glumeći da ti se sviđa nešto što te uopće ne zanima, to sigurno nećeš postići. Dakle, odvagni što te zanima, što voliš, što ne, u čemu se možeš zamisliti, jesi li bolji u računanju ili baratanju riječima i slično. Tada se informiraj što se sve nudi u tvojoj školi i mjestu te koliko imaš novca na raspolaganju (o, da, mnogi se tečajevi plaćaju). Osim što ovako možeš upoznati curu koja ti se sviđa, može ti pomoći da se manje sramiš ili barem lakše nosiš sa svojom sramežljivošću. Primjerice, na tečaju stranog jezika sigurno ćeš morati pričati naglas pred cijelom grupom, što će ti itekako pomoći! Na karateu ćeš sigurno morati pred cijelom grupom pokazati određeni potez. Samo hrabro i ne odustaj!

Ne gledaj je kao potencijalnu curu. Kad se već upoznate, nemoj je odmah promatrati kao potencijalnu curu. Cilj ti je sprijateljiti se s njom, a onda što bude – bude. Dakle, polako se upoznajte, uživaj u njezinom društvu, postanite prijatelji. Ako ona shvati da si ti samo lovac na curu, odnosno očajno želiš jednu samo kako bi svijetu pokazao da je i ti možeš i moraš imati, onda je već sve unaprijed predodređeno na propast!

Ne odustaj. Ako ti se dogodi da te odbije, nemoj odustajati. Sigurno je to udar na samopouzdanje, ali bolje je boriti se nego odustati. Zabava je u igri, osvajanju, to je prava čar. I kao što poslovica kaže da jedna lasta ne čini proljeće, isto tako jedan poraz ne čini cijeli život. Stoga kreni ispočetka, duboko udahni i napravi odlučan prvi korak... Sretno!