UH, TE AKNE

Zelenim čajem protiv dosadnih prišteva

13.04.2010 u 10:59

Bionic
Reading

Akne koje se redovito pojavljuju kad ih najmanje želimo, primjerice prije dugo očekivanog sudbonosnog tuluma kojem se svi već mjesecima vesele, znaju izludjeti ne samo tinejdžere, već nažalost i one starije

Vjerojatno ste i sami već isprobali stotine različitih preparata iz ljekarni ili drogerija, no mnogi tvrde da su prirodni načini borbe protiv dosadnih prišteva najbolji, a posebno zeleni čaj.

Zeleni čaj je iznimno djelotvoran u ratu protiv ovih ružnih napasnika, a sve više zbog stresnog načina života ni oni koji više nisu u teen godinama nisu imuni na akne. Ovaj napitak poznat je kao snažan antioksidans te stručnjaci smatraju da je jedno od najboljih sredstava koje pomaže našem tijelu u borbi protiv staničnih i strukturnih oštećenja. Stoga ne čudi da je neizostavan i u drevnoj kineskoj medicini, posebice kad je riječ o aknama. Naime, zeleni čaj olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma, što je dobrodošla pomoć u sprečavanju nastanka akni.

 
Zeleni čaj djeluje protuupalno i antibakterijski, čisti i sužava pore, ali i smiruje uslijed stresa osjetljivu i iritiranu kožu. Antioksidansi iz zelenog čaja, uključujući vitamine C i E, usporavaju starenje kože.
Bitka protiv akni nije kratkotrajna, pa je liječenju akni najvažnije pristupiti sustavno, dakle i iznutra i izvana.
Stručnjaci ističu da je optimalno dnevno popiti dvije šalice svježe pripremljenog zelenog čaja te dva puta dnevno isprati lice također svježe pripremljenim čajem.
Čaj se pripremiti tako da je nakon prokuhavanja potrebno ostaviti vodu da se malo ohladi, budući da prelijevanje čaja kipućom vodom uništava dio okusa. Najzdravije ga je piti samog, međutim može se piti s medom i limunom radi poboljšanja okusa. No oprez - ukoliko stavljate med i limun, pazite da čaj ne bude prevruć kako se ne bi izgubili njegovi korisni sastojci.
Važno je naglasiti i da se zeleni čaj ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova učinkovitost.

MASKA ZA NEČISTU KOŽU SKLONE AKNAMA


Skuhajte čaj od listića zelenog čaja, ocijedite ga, a listiće pustite da se ohlade. Potom ih još vlažne rasporedite po koži i pustite da djeluju. Maknite ih nakon pet-šest minuta, a lice isperite mlakom vodom. Postupak ponavljajte svaka tri dana.