Teen SAZNAJ NEŠTO NOVO

Deset najzanimljivijih činjenica o Božiću

  • Autor: N. LJ. J
  • 24.12.2009 15:47:51
  • 24.12.2009 10:00:00

Godina je pri kraju pa su jako popularne razne ljestvice najboljih. Evo i nas u istom loncu - donosimo vam 10 najzanimljivijih božićnih činjenica!

1. Prva markica koja je bila posvećena Božiću izdana je u Austriji 1937. godine.

2. U Japanu je poznat Hoteiosho, veliki čovjek koji nosi vreću, dakle nešto kao Djed Božićnjak kod nas. Kod Kineza je Djed Božićnjak Dun Che Lao Ren, a doslovan prijevod bio bi – božićni starac.

3. U Mađarskoj postoji običaj da se ne poslužuje božićna večera sve dok trepere zvijezde na nebu.

4. Pjesma Sveta noć, tako popularna za vrijeme Božića, prvi put je izvedena u crkvi Svetog Nikole u austrijskom Oberndorfu 24. prosinca 1818. godine.

5. U stara vremena bilo je zabranjeno tući se ili svađati ako je u blizini bila biljka imela.

6. U Brazilu je običaj da djeca poslužuju doručak na božićno jutro.

7. U nordijskim zemljama se vjeruje da božićne darove nose patuljci koji obitelj čuvaju od zla tijekom cijele godine.

8. U Irskoj je običaj da se na Badnjak na prozore stavljaju svijeće ukrašene zelenilom da bi osvijetlile put svetoj obitelji ili kojem drugom putniku što traži prenoćište.

9. Jimmy Chan iz Hong Konga pobijedio je na ovogodišnjem natjecanju za najboljeg Djeda Božićnjaka na turniru u sjevernoj Švedskoj. Chan je pobijedio kolege, među kojima su bili i oni iz Burundija i Južne Afrike. Natjecatelji su sudjelovali u nizu izazova, uključujući utrku sjevernih jelena, jedenje žganaca i penjanje po dimnjacima.

10. U Rusa darove donosi Snjeguroška, odnosno Snježna žena, a Djeda Božićnjaka zovu - Tatica Mraz. Ne prate ga sobovi, već jedna djevojčica (Pahuljica) i dječak (Nova godina).

I sretan vam Božić, dakako!

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više