JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

M-romani hit među tinejdžerima

29.10.2009 u 07:20

Bionic
Reading

M-romani, ili romani koji se šalju i čitaju preko mobilnih uređaja, imaju sve više korisnika među tinejdžerima u Južnoafričkoj Republici

Ne radi se o čaroliji Harryja Pottera ili Shakespeareovim stihovima, prvi m-roman zove se 'Kontax', a radi se o grupi prijatelja čija su strast grafiti. Radnja je složena nakon razgovora s nekoliko lokalnih tinejdžera.

Plan je 21 dan slati po jedno poglavlje romana, a jedno poglavlje ima 400 riječi. Naime, jedna je fondacija iz Cape Towna željela tinejdžere potaknuti da više čitaju i sprijatelje se s literaturom. Stoga su smatrali da je upravo ovo dobar način za to.

Osim ovoga, tinejdžeri mogu ostavljati komentare na objavljeno poglavlje toga dana, a najbolji i najkreativniji komentar osvaja dodatan novac za razgovore i slanje SMS poruka na mobitelu.

Ipak, za sve je prvo potrebna veza za internet jer je nužno registrirati se, a nakon toga se dobije korisnički račun, nešto slično kao na Facebooku. Također, postoji mogućnost razgovaranja s likovima te utjecaja na to u kojem će se smjeru priča razvijati. Od početka projekta stranica ima 43.000 klikova, čime su tvorci veoma zadovoljni jer smatraju da je svaka ideja kojom se tinejdžere potiče na čitanje dobra.