Teen KROKSICE

Plastične klompe - modni hit ili kič

  • Autor: N. LJ. J
  • 20.8.2009 15:55:12
  • 20.8.2009 9:00:00

Bilo da se radi o originalima koji koštaju nekoliko stotina kuna bilo o kopijama koje se mogu kupiti za četrdesetak kuna, jedno je sigurno – kroksice su našle svoj put i do mladih i do starih

Kroksice su prvotno nastale kao spa obuća 2002. godine, kada je prodano tek 200 pari ovih natikača.

slashgear
Crocsove torbice za mobitel (klikni na fotku za uvećanje)
Tvrtka koja ih proizvodi, Crocs Inc., ima sjedište u Coloradu, u SAD-u, a osnovao ju je George B. Boedecker mlađi. Ova tvrtka proizvodi i druge vrste obuće, a ideju o kroksicama zapravo je otkupila od jedne kanadske tvrtke. Danas se ova popularna plastična klompa proizvodi u Meksiku, Kini, Rumunjskoj i Italiji. Proizvodila se i u Kanadi, ali je ondašnje postrojenje zatvoreno 2008. godine.

Kroksice se proizvode u velikom broju boja, a iako nam se sve čine manje-više iste, postoje i različiti modeli. Najpopularniji su Beach i Cayman, koji se proizvode u više od dvadeset boja. Drugi modeli kroksica najčešće se mogu naći u četiri do šest boja ili u dvobojnim kombinacijama.

Uz plastične klompe u istim se tvornicama proizvode i torbice, također u širokoj paleti boja. Osim toga, počele su se proizvoditi kroksice za golf, nazvane Crocs Ace.

I dok u SAD-u hvale kroksice i čak ih preporučuju neki liječnici te ističu da ova klompa može spriječiti ozljede stopala, u drugim dijelovima svijeta i nije tako. U Švedskoj su primjerice (gdje kroksice zovu foppatoffels) bolničkom osoblju zabranili nošenje ovih klompi jer se smatra da mogu stvoriti elektricitet, što nije dobro za bolničke uređaje. Zabranjene su i u bečkim bolnicama s obrazloženjem da mogu predstavljati rizik za pacijente.

MODA?
Flickr
Jedan od modela Crocsovih torbi
Mnogi zaljubljenici u ovu obuću hvale njezinu udobnost i šarenilo boja. Drugi smatraju da se radi o pravoj modnoj katastrofi. Washington Post u jednom je članku napisao: 'Modni svijet nije zaljubljen u kroksice. Iako ih njihovi tvorci proguravaju kao 'ultrahip talijanski stil', mnogo ljudi ih zapravo smatra odvratnima.'

Na Facebooku postoji grupa s više od 1,4 milijuna članova koji su odlučni u iskorjenjivanju kroksica. Postoji i bloger koji je svoj blog nazvao 'I Hate Crocks' (http://ihatecrocs.com/) i koji prati sve događaje vezane uz protivnike kroksica.

U talk showu 'Real Time With Bill Maher' ovaj se popularni satiričar okomio na kroksice i sve poziva: 'Novo pravilo: prestanite nositi plastične klompe!'

Kroksice su završile na šestom mjestu najlošijih stvari na listi 'Top 10 najboljih i najlošijih stvari koje su se muškarcima dogodile 2007'. S druge pak strane, 2008. godine kroksice su proglašene brandom broj jedan za sportsku obuću djece, žena i muškaraca, prema istraživanu jedne američke tvrtke.

Što god mislili o njima, kroksice se mogu vidjeti i na nogama mnogih slavnih faca - tako ih nosi i poznata manekenka Laetitia Casta, glumica Brooke Shields, pjevač Aerosmitha Steven Tyler, glumci Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Adam Sandler, Harvey Keitel, Jack Nicholson, Jared Leto i mnogi drugi. Kako im stoje, pogledajte ovdje: http://www.stylelist.com/celebrity-style/celebrities-wearing-crocs.

 

I za kraj, znate li da kroksice imaju i svoju pjesmu i videospot? O, da! Pogledajte ga ovdje:

 

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više