ZVIJEZDA 'STELLE':

Patio sam zbog neuzvraćene ljubavi

17.11.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Ivan Glowatzky dobro je poznat fanovima domaće serije 'Stella' kao Kristijan Križanić. 'Priveli' smo ga na razgovor o teen godinama, a što nam je otkrio ovaj 37-godišnji glumac, saznajte u intervjuu koji je pred vama

Za početak objasnite nam koje su sličnosti, a koje razlike između vas i vašeg TV lika Kristijana u seriji 'Stella'?
Pa rekao bih da je to ta neka ljubav prema glazbi koja je tu stalno uz nas. Kod mog lika je potisnuta na neki način zbog raznih događaja u prošlosti. Kod mene, pak, na svu sreću nije bila potisnuta. Pa mislim da ima dosta sličnosti između nas dvojice – i ja često bježim od nekih stvari. Umjesto razgovora katkad biram bijeg, što nije baš dobro.

Kako ste izgledali kao tinejdžer?
Prvo sam se oblačio kao mali štreber s naočalama, a kad je došao grunge, onda sam počeo nositi komandosicu, marte, karirane košulje... Naočale su, naravno, ostale.

Što ste tada slušali i tko su vam bili idoli?
Prvo sam obožavao U2, a kasnije Pearl Jam

Omiljeni film ili serija iz tog doba?
To je bio film 'Singles' jer je bio iz tog vremena kad je grunge vladao i u filmu ste mogli čuti Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden i sl.

Kako ste se tada slagali s roditeljima?
Nikako! Oni su cijelo vrijeme mog tinejdžerstva bili strogi i konzervativni, a ja ne volim baš autoritete pa smo se dosta svađali. Ali, evo, sve je dobro prošlo na kraju. Nije bilo stradalih.

Najbolji/najgori predmet:
Koliko god da su bliski - fizika najgori, a biologija najbolji.

Gdje ste tada izlazili?
Tad je još radio Lap, pa tamo, a kasnije i u Kulušić.

299161,299158,299156,299001Prvo pijanstvo?
Popio sam jedno pivo i bio sam već pijan. Ili sam barem mislio da jesam. Sjećam se da sam samo čekao u haustoru tramvaj pa da odem doma.

Najljepša uspomena iz teen perioda?

Pa bilo je to dosta davno, čekajte da se prisjetim... Imali smo novu sportsku dvoranu u Utrinama u IV. Gimnaziji pa smo organizirali neko košarkaško natjecanje, a u poluvremenu smo frend i ja nešto otpjevali na mikrofon, odnosno 'liniju'. To je bila jedna tipična american high school scena.

Kakve su vam se cure tada sviđale? Pamtite li prvi poljubac i kako je to izgledalo?
Tada mi se nisu sviđale cure, već samo jedna cura. Patio sam jako za njom, a to nju nije ništa diralo. Kad sam odlučio da mi je dosta toga, poljubio sam se s jednom drugom djevojkom u Lapu. To je bio prvi poljubac... Trajala je ta veza nekih mjesec dana i onda smo se 'sporazumno' razišli (smijeh).

Jeste li patili nakon prvog prekida?
Zanimljivo je da nismo ni ona ni ja patili zbog prvog prekida, to je bilo stvarno super. Ali manje dobro je što smo oboje bili u istom razredu.


Kristijan i Jasmina ('Stella')

Jeste li markirali s nastave? Jeste li pisali šalabahtere?

Kao i svi, ništa sad pretjerano. Malo me je pred kraj lupilo buntovništvo, pa sam nakupio neopravdanih... Bio sam dosta blizu ukora pred isključenje, ali uspio sam to sve riješiti.

Jeste li u kontaktu s prijateljima iz srednje škole?

Pa dosta nam se dugo održala ta škvadra iz srednje škole, čak nekih 10-ak godina. Ali kasnije se to razišlo. Ipak, čujemo se i dan danas sporadično.

Jeste li imali problema s bullyingom vršnjaka? Što biste savjetovali mladima koji su izloženi vršnjačkom zlostavljanju?
Pa u moje doba toga baš nije bilo. Bilo je sve dosta drukčije. Nije bilo kao danas te podjele na 'popularne' i 'nepopularne' kao što možemo vidjeti u američkim filmovima, što mi se čini da i kod nas postaje sve izraženije. Ili se danas to meni tako čini jer sam dok sam bio tinejdžer možda imao sreće. Ali jednom nas je jedan dečko, i to iz moje škvadre, 'krstio' s četkom za WC, a onda smo se mi njemu osvetili. Sve je bilo relativno pravedno, nije bilo bullyinga... To je dosta zeznuto, jer treba pokazati zube u životu, a katkad se bojite da ćete ispati cinkaroš jer idete prijaviti. Ali ako vam zlostavljanje pretvori najljepše đačko doba u noćnu moru, onda treba nešto poduzeti i prijaviti.

Što se, po Vašem mišljenju, najviše promijenilo u odrastanju tinejdžera u usporedbi s Vašim tinejdžerskim danima?

Pa prvo, u moje 'doba' nije bilo tih mobitela. Svoj prvi mobitel nabavio sam na prvoj godini drugog faksa koji sam studirao. Kad sam ja bio u srednjoj, npr. nije bilo interneta, slušali smo kazete, gledali smo VHS, tako da je s te strane bilo puno nevinije... Danas ako nemate skupi mobitel, vi niste 'in'. Da, čini mi se da je nama bilo lakše.

Što biste, da se vratite vremeplovom u teen dane, savjetovali samome sebi?

Definitivno bih si savjetovao da ranije počnem svirati bubnjeve. Kao tinejdžer sam ih zavolio, ali nisam imao novca za bunjeve, a sad kad sam ih konačno kupio, sad imam previše godina za vježbanje i neke tinejdžerske bendove. Ali da se vratim u to vrijeme, puno bih više vježbao svirati gitaru i bunjeve.

Vaša poruka tinejdžerima:
Bitno je uvijek furati neki svoj film. Nije bitno je li to glazba, npr. fotografija ili neka druga umjetnost. Probajte čuti sebe... Znam da želite biti kul obučeni kao face s MTV-ja ili VH1-a, ali zadržite na neki način dio sebe...