MLADI I OVISNOSTI

Osnažimo tinejdžere da imaju svoj stav prema drogama

21.10.2013 u 13:42

Bionic
Reading

Ni naši tinejdžeri po pitanju eksperimentiranja s drogama, nažalost, ne zaostaju puno za svojim vršnjacima u drugim zemljama. Primjerice, prema jednom ESPAD istraživanju, hrvatski učenici su uvjerljivo bili prvi po učestalosti 'snifanja', mahom ljepila i drugih štetnih inhalativnih sredstava. O problemu ovisnosti i programu prevencije porazgovarali smo sa stručnim timom Udruge PET PLUS

Koliko se općenito u našem društvu pridaje pozornosti prevenciji ovisnosti o drogama?
Pridaje se pozornost, no ne dovoljno. Oni koji rade prevenciju ovisnosti, različite Vladine institucije, udruge, zdravstvene ustanove, škole, policija i ostali, rade odličan posao i trude se, no potrebno je još djelovati po pitanju prevencije. Upravo iz razloga da se da još veći značaj prevenciji Udruga PET PLUS nedavno je organizirala Konferenciju IMAM STAV gdje je predstavljen program IMAM STAV i ostali prevencijski programi koji se provode u Hrvatskoj. Naša udruga ima licencu za provođenje najučinkovitijeg europskog programa prevencije zlouporabe sredstava ovisnosti IMAM STAV (ili u originalnom nazivu Unplugged). To je učinkovit europski školski program prevencije kojemu su ciljana skupina mladi ljudi u dobi od 12 do 14 godina i njihovi roditelji. Program je inovativan jer je razvijen kao rezultat više zemalja Europske unije u okviru projekta EU-Dap, European Drug Addiction Prevention (Europski projekt prevencije ovisnosti o drogi). Ovaj uspješan europski program prevencije temelji se na učenju životnih vještina i konceptu socijalnih utjecaja.
Općenito, programom IMAM STAV promiče se pozitivno i zdravo ponašanje te se utječe na prevenciju korištenja sredstava ovisnosti (pušenja, korištenje alkohola, kanabisa i drugih sredstava ovisnosti).

S kakvim ste se problemima susretali u svom radu? Iskustva iz prakse?
Problema ima različitih. Kod ovisnosti tu ima puno faza, od poricanja da je ovisnost prisutna kako od samog ovisnika tako i od obitelji. Zatim društvo često okreće leđa jer ne zna kako pristupiti, pružiti ruku. Jako je puno dezinformacija koje kolaju medijima ili se prepričavaju u društvu i to su veliki problemi jer loše utječu na mlade. Potrebno je senzibilizirati društvo za probleme ovisnosti, raditi što više edukacija i odraslih i mladih s ciljem učenja životnih vještina jer one nas osnažuju da jednog dana, ako nam se nešto i ponudi kažemo 'ne', i da se pri tome ne osjećamo loše i izolirano. To je sve moguće postići. Naravno, tu su i problemi financija, da bi projekti prevencije zaživjeli još i više.

Kakvom ocjenjujete ulogu medija u tome? Neke velike zvijezde, idoli mladih, poput Rihanne, Lady Gage ili Miley Cyrus otvoreno se 'hvale' svojim eksperimentiranjima s drogama. Kakva je to poruka mladima? Što učiniti?
Jasno je kakva je to poruka mladima tako da ju i ne bismo naglašavali dodatno. Učiniti se može malo. To nekome odgovara. Uvijek nekome odgovara da ima ovisnih ljudi, zar ne? Ono što možemo učiniti je da jačamo mlade, tako da npr. ne trebaju kopirati u svemu pjevača čije pjesme obožavaju. Bitno je da imaju svoj stav, u tom smjeru ih možemo osnaživati različitim sredstvima.

293508,293515,293514,293510Kakav je feedback tinejdžera na programe prevencije ovisnosti?
Možemo odgovoriti na to pitanje vezano uz naš program IMAM STAV, i to možemo odgovoriti na sreću da jedino pozitivno reagiraju. I učenici i učitelji i stručni suradnici i roditelji. I mi u Udruzi jako volimo provoditi ovaj program, i taj entuzijazam se osjeti i širi dalje. Sada u trećoj godini provedbe u osnovnim školama zaista imamo izvrsne rezultate. Iz svega su se razvila i kreativna druženja, snimanje video spotova s djecom. Djeca uživaju kada su svi uključeni, a ovim programom i jesu. I posebno nam je drago što se roditelji odazivaju ovom programu.

Kako se oni sami mogu uključiti u rad na prevenciji? Kako oni sami mogu pomoći svojim vršnjacima?
Mogu puno toga učiniti. Mogu im dati ruku podrške, pokazati im da nisu sami i da ih ne osuđuju. I mogu se javiti i nama u Udrugu PET PLUS i mi ćemo im dodatno pomoći i dati smjernice da pomognu svom kolegi koji ima problema s ovisnošću.
Dajte nam nekoliko konkretnih savjeta za tinejdžere. Kako se npr. najefikasnije mogu oduprijeti pritisku okoline?
Neka probaju u sebi naći svoj stav i držati ga se, ne dati da okolina utječe na njega i uvuče ga u neprihvatljiva ponašanja. Ako se boje da će ostati sami, neka razmisle dva puta i sigurno će se sjetiti i uvidjeti da ima još njihovih vršnjaka koje ne zanimanju neprihvatljiva ponašanja poput 'bullynga' ili konzumacije sredstava ovisnosti i neka s njima stvore svoju 'oazu'. Također, uvijek se mogu obratiti stručnom timu škole, učiteljima i naravno roditeljima za pomoć, savjet. A ako ni to ne upali, mi smo tu i neka nas slobodno nazovu ili nam dođu i mi ćemo pomoći.

Kako prepoznati tinejdžera koji ima problema s ovisnosti o drogama?
Mogu se pojaviti različite promjene u ponašanju prema sebi, obitelji, prijateljima, školi, općenito okolini. Nagle promjene raspoloženja. Zatim različiti fizički pokazatelji koje je nespretno i opasno ovako ovdje opisivati jer različiti su za različita sredstva ovisnosti. No najvažnije je kada se primijeti promjena koja nam se učini čudna, da ne zanemarujemo taj glas u sebi, da naravno ne optužujemo i paničarimo odmah, nego da se obratimo stručnjacima otkrijemo svoje sumnje i da dalje slijedimo upute.

Što napraviti ukoliko netko sumnja da mu se prijatelj drogira?
Neka se obrati stručnoj osobi ili instituciji. Može kontaktirati i nas u Udruzi PET PLUS. I neka ispriča zbog čega sumnja i na temelju toga dobit će upute za dalje.

Kome se u tom slučaju najbolje javiti za pomoć?

Postoje centri za prevenciju ovisnosti, zatim tu su školski stručni timovi sastavljeni od pedagoga, psihologa, razrednici, udruge poput naše. A ako je stvar hitna i opasna za život, odmah je potrebno nazvati hitnu pomoć.