Teen VIRTUALNI KAMELEONI

Tinejdžeri pomoću interneta vode dvostruki život

  • Autor: N. LJ. J
  • 7.7.2009 8:04:39
  • 7.7.2009 7:32:24

U Australiji je tvrtka koja se bavi prodajom kozmetike za njegu lica provela online istraživanje među tinejdžerima, došavši do zanimljivih rezultata

Glavni je zaključak istraživanja da tinejdžeri pomoću interneta vode dvostruki život. Jedan je onaj koji imaju u stvarnom životu, kada idu u školu i provode vrijeme s obitelji i prijateljima, a drugi onaj na društvenim stranicama kojih je sve više.

Naime, upravo na društvenim stranicama većina tinejdžera krivo se predstavlja, laže o svojim godinama, izgledu te izmišljaju događaje o kojima pišu.

U istraživanju je sudjelovalo 1004 tinejdžera od 13 do 19 godina starosti i više od polovice izjasnilo se da laže na društvenim stranicama koje posjećuju.

Također, većina se izjasnila da se lakše sprijatelje preko interneta jer su puno samopuzdaniji i ne brinu se hoće li ih netko prosuđivati po izgledu. Neki tinejdžeri čak koriste Photoshop, pomoću kojeg korigiraju izgled na fotografijama i onda ih stavljaju na svoje profile.

Psiholog za adolescente Michael Carr-Gregg smatra da je riječ o tzv. virtualnim kameleonima te kaže: 'Mislim da je ovo jedna od najosjetljivijih i najranjihivih generacija u povijesti Australije i svijeta!'

Stručnjaci smatraju da je ponekad teško pamtiti laži koje se izgovore na internetu i razlikovati ono što se kaže ondje i u stvarnom životu te u tome leži opasnost. Tinejdžeri pak kažu da je to tek jedan od načina pomoću kojeg se štite.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više