NOVI EKSPERIMENT

Kinezi tvrde da su razvili najbržu internetsku mrežu na svijetu

17.11.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Kina tvrdi da je razvila 'najnapredniju internetsku mrežu na svijetu' koja radi nekoliko puta brže od postojećih mreža. Kako navodi kineski tehnološki gigant Huawei, riječ je o mreži brzine 1,2 terabita (1.200 gigabita) u sekundi, što je dovoljno da se u jednoj sekundi prenesu podaci 150 filmova. Tu brzinu postigli su u najnovijem eksperimentu

Riječ je o brzinama koje se još neko vrijeme neće pojaviti u domovima potrošača, no takva usluga važna je za tvrtke, brži prijenos informacija i nacionalnu sigurnost, među ostalim.

Huawei i China Mobile superbrzu internetsku mrežu razvijaju u suradnji s pekinškim Univerzitetom Tsinghua i korporacijom Cernet.

Nova mreža se proteže na preko 3000 kilometara optičkih kablova između Pekinga i juga, navodi se u priopćenju za javnost, u kojem nema detalja o planovima za ostatak zemlje. Testiranje ove mreže počelo je još ovog ljeta, a trebalo bi trajati otprilike dvije godine, predviđaju stručnjaci.

Vijest dolazi u trenutku kada bi se američki predsjednik Joe Biden trebao sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom u San Franciscu, nakon nekoliko mjeseci napetosti između dviju supersila. Xi je ranije rekao da će razvoj mreže nametnuti Kinu kao 'kibernetičku silu' i 'ubrzati promicanje temeljnih internetskih tehnologija', stoji u priopćenju za javnost.

No kako se to ne odnosi na brzine kućnog interneta, već na internetsku infrastrukturu, ne predstavlja izravnu prijetnju SAD-u, za razliku od toga kako se inače natječu s umjetnom inteligencijom, poluvodičima ili tehnologijom bežičnog umrežavanja. Međutim, mogao bi to biti temelj za kineske tvrtke koje bi zahtijevale veliku propusnost.

Wu Jianping, profesor na odjelu za računalne znanosti i tehnologiju Sveučilišta Tsinghua koji nadzire glavni internetski projekt, rekao je da je sustav, uključujući softver i hardver, napravljen u Kini, proizveden i neovisno kontroliran. Također ju je nazvao najnaprednijom mrežom na svijetu.

Ovo nije prvi put da se veliko tehnološko predstavljanje poklopilo s posjetom SAD-u. Huawei je lansirao svoj dugo očekivani pametni telefon Mate 60 Pro, koji ima 5G čip kineske proizvodnje, a predstavili su ga otprilike u vrijeme kada su neki američki diplomati bili u posjetu zemlji u kasno ljeto.

Američka vlada je kasnije priopćila da istražuje kako Huawei ima tehnologiju za izradu takvog čipa nakon napora Sjedinjenih Američkih Država da Kini ograniči pristup stranoj tehnologiji čipova.