TEEN AUTORI IZ ŠKOLE ARBORETUM OPEKA MARČAN

Poklonite cvijeće!

Bionic
Reading

Da je za Valentinovo prikladno pokloniti crvene ruže, to već svi znaju. No, što je s drugim prigodama? Koje cvijeće odabrati? Odgovor saznajte kroz nekoliko praktičnih savjeta učenika cvjećara iz Srednje škole Arboretum Opeka u Marčanu

Cvijeće je neformalni poklon, ne obvezuje ničime. Ipak, dobro je slijediti određena pravila. Kad poklanjate cvijeće nekome koga ne poznajete (npr. prilikom upoznavanja roditelja svojeg dečka/djevojke), najbolje je pokloniti stereotip kao što su ruže, aranžirane u formalnom obliku.

Nemojte pretjerivati u veličini ni poklanjati skupo cvijeće. Za uobičajen poklon kao što je rođendan, godišnjica, matura ili diploma, odaberite sezonsko cvijeće.

Prilikom izbora dobro je voditi računa o temperamentu osobe kojoj poklanjate: npr. ako je vesela, svidjet će joj se sitno, poljsko cvijeće vedrih i živih boja.

Poklanjati lončanice nije zgodno jer ih dajete nekome na brigu, kao da ste poklonili kućnog ljubimca. One su dobar izbor za poznavatelje cvijeća ili za useljenje u novi stan.

Ako se odlučite sami okušati u izraditi buketa, evo što morate znati: napravite skicu, osmislite veličinu, vrste cvijeća, kombinaciju boja, uključite dozu dobre volje i kreativnosti.

Imajte na umu da vas cvijeće mora asocirati na onoga kome ga poklanjate te da preko njega prenosite svoje osjećaje i govorite mnogo, a bez ijedne riječi.

Učenice 3. c razreda srednje škole Arboretum Opeka, Marčan: Petra Hranj (19), Ivana Pajtak (17), Monika Županić (17)