SAVJET VIŠE

Pobijedi neugodni zadah u nekoliko poteza

14.09.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Uh, zadah iz usta je vrlo neugodan problem, a uzrokuje ga bakterija koja živi u ustima i obožava tamna mjesta bez mnogo kisika

Ako se ljudi odmiču od tebe prilikom razgovora, vrlo vjerojatno ti se, znamo da dosta grubo zvuči, iz usta ne širi nikakav miomiris. No ne očajavaj, rješenja ima! Bakterije koje uzrokuju neugodan zadah najradije se hrane proteinima, kojih se uvijek nađe iza zuba. No poslastica su im i mnogi drugi prehrambeni te ostali proizvodi koje unosiš u sebe.

Namirnice koje uzrokuju zadah:

1. Cigarete isušuju usta, što se bakterijama koje izazivaju zadah jako, jako sviđa. Ali nije samo stvar u tome, već i u kombinaciji oko 4000 otrovnih kemijskih spojeva koji se nalaze u cigaretama, čiji će smrad otjerati i – tvora!

2. Baš poput cigareta, i alkohol uglavnom isušuje usta, što bakterijama jako odgovara pa se tada razmnožavaju punom parom.

3. Sir i mnogi drugi mliječni proizvodi prepuni su proteina koji su najdraža klopa za bakterije. One ih prerađuju u otpad, a taj otpad je, naravno, zadah.

Češnjak je jedan od najjačih izazivača lošeg daha.

4. Iako je prava blagodat za tvoj organizam, to se, nažalost, ne može reći i za miris tvoje usne šupljine - češnjak je jedan od najjačih izazivača lošeg daha. Stoga, ne želiš li otjerati sve ljude oko sebe, pripazi malo kada ćeš ga i koliko jesti.

5. Šećer je dvostruka opasnost za usnu šupljinu - njegovim otapanjem nastaje loš zadah, a stvara se i karijes.

Što pomaže u borbi protiv zadaha?

Naravno, loša dentalna higijena jedan je od najvećih uzroka smrada iz usta, zato svakako peri zube barem dva puta dnevno (ujutro i navečer) i čisti ih koncem jednom dnevno. Ne zaboravi ni na redovite posjete zubaru.

U borbi protiv zadaha pomaže i redovito pijenje vode, žvakaća guma bez šećera te određeni začini poput komorača. Za svjež dah su od koristi i klinčić, anis, kardamon i menta te peršin koji je još od davnina poznat kao osvježivač daha.

Ukoliko se pak odlučiš za neku vodicu za ispiranje usne šupljine, uzmi svakako onu bez alkohola jer on, kako je već navedeno, isušuje usta te stvara plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Zato svakako odaberi onu antibakterijsku.

Ponekad uzrok zadaha nije samo u usnoj šupljini, već može biti znak mnogo većeg problema u tijelu – primjerice dijabetesa ili kakve infekcije. Zato ako je zadah i dalje tu i nakon što si isprobao sve da ga ukloniš, vrijeme je da se uputiš liječniku kako bi utvrdio radi li se o nečem ozbiljnijem.