ČEST PROBLEM

Prepoznaj emocionalne vampire

29.07.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Protiv emocionalnih vampira neće vam pomoći niti češnjak, glogov kolac, srebrni meci niti posebni napici, a u stanju su isisati svu energiju i nakon druženja s njima osjećate se jako loše

Vjerojatno je svatko od nas nekad naletio na osobu koja crpi energiju, ne daje ništa zauzvrat i bezobzirno nas iskorištava. S emocionalnim vampirizmom ne susreću se samo neiskusni tinejdžeri - on se nažalost događa ljudima svih dobi.

Emocionalni vampiri na druge gledaju kao izvore zadovoljavanja svojih potreba, a ne kao odvojena ljudska bića s vlastitim potrebama i emocijama.

Riječ je o osobama nesposobnim da razumiju osjećanja drugih. Oni od drugih traže velike izraze ljubavi i odanosti, ali nisu sposobni ponuditi isto drugima. Emocionalni vampiri vrebaju svakoga, no osobito su im privlačne osobe koje su dobre, ne vole sukobe i ne znaju se zauzeti za sebe.

U stručnoj literaturi ih definiraju kao opasne osobe čije riječi i djela u nama izazivaju negativne emocije, tjeskobu, glavobolje, a mogu nam čak i slomiti srce. To su negativni ljudi, opsesivno-kompulzivni i opterećeni sami sobom. Vole tračati, komentirati i zaduženi su za to da nam pokvare raspoloženje.

Emocionalni vampiri dolaze u svim oblicima i veličinama, pa ih je dosta teško uočiti, ali vjerojatno ćete ih prepoznati u jednoj od sljedećih kategorija: narcis, izigravač žrtve, kontrolor, kritičar, paranoik, histeričar ili razdvajač prijatelja.
Svi oni svoju žrtvu iskorištavaju, samo svaki na drukčiji način, a emocionalni ljubavni vampirizam nije vezan za spol partnera. Prema Albertu Bernsteinu, emocionalni vampiri hipnotiziraju lažnim obećanjima i u svojoj mreži do kraja nas isisaju. Pozovemo ih u svoj život i shvatimo da smo pogriješili, kada već imamo ranu na vratu, prazni novčanik i slomljeno srce.

Traže nezrele partnere i nedostižne ciljeve. Zahtijevaju apsolutnu i neograničenu pozornost. Žele ugodan i uzbudljiv život. Izvana izgledaju odrasli, a iznutra su mala djeca. Nezrelost im omogućuje da se ponašaju bez razmišljanja je li nešto dobro ili loše.

Svoje potrebe smatraju važnijim od tuđih. Pravila njihova ponašanja vrijede za njih, ali ne i za druge.

Jedini lijek je postavljanje granica čije prekoračenje nećeš dopustiti bez obzira na ljubav i osjećaje.

Ukoliko vidiš da se situacija otela kontroli, najbolje rješenje ih je izbjegavati kad god je to izvedivo, ili kontakt s njima svesti na na minimum. Naravno, to će ih jako uvrijediti, no i to je bolje nego da te potpuno 'isisaju'. Ako ste dovoljno jaki u odbijanju kontakata, krenut će uskoro po 'svježu krv', a vi ćete biti ponovno slobodni.