PMS

Riješite se bolnih menstrualnih grčeva

13.03.2009 u 11:49

Bionic
Reading

PMS ili predmenstrualni sindrom grupa je simptoma koji se pojavljuju prije dobivanja mjesečnice. Najčešće tegobe su grčevi i depresivna raspoloženja, plačljivost, razdražljivost, glavobolja, vrtoglavica, nadutost, bol u grudima

Postoje mjeseci kada su grčevi sasvim podnošljivi, ali isto tako i mjeseci kada ih je toliko teško podnositi da vjerojatno moraš tražiti profesore da te puste kući s nastave. Dobra je vijest ta da se kod većina djevojaka ovakvo, jako grčenje mišića smiri nakon izlaska iz puberteta. No, postoje i stvari koje ti mogu, ako ne potpuno izbrisati menstrualne grčeve, a onda ih sigurno ublažiti.

Kad grčevi počnu

Okupaj se ili istuširaj vrlo toplom vodom. Ako misliš da to ne možeš, stavi termofor bocu s vrlo toplom vodom na svoj trbuh.

Duboko diši i pokušaj zaokupiti misli nečim drugim – lijepom glazbom, primjerice.

Rukama masiraj donji dio leđa (ako imaš nekoga tko će to napraviti umjesto tebe, još bolje!). Obično se uz grčeve u trbuhu javlja i napetost u donjem dijelu leđa. Masažom se smanjuje napetost i bol.

Iako ti se čini da je ležanje najbolja ideja i da ne možeš pomaknuti ni palac na nozi, pokazalo se da je kretanje ipak bolje rješenje. Lagana šetnja odlična je ideja, isto kao i plivanje u bazenu.

Izbjegavaj dugotrajno stajanje jer ono pojačava napetost u donjem dijelu leđa.

Prije grčeva

Obično znaš kada ćeš dobiti menstruaciju i zato tjedan dana prije toga pojačaj unos kalcija – pij više mlijeka i jogurta te jedi više zelenog povrća.

Također smanji unos šećera, kofeina i soli. Pokazalo se da pojačan unos ovih namirnica pojačava i produžava grčeve.

Kod nekih djevojaka uzimanje vitamina B grupe, posebice vitamina B6, pomaže, no oko ovoga se najbolje posavjetovati sa svojim liječnikom jer nije preporučljivo uzimati više od 100 mg tog vitamina dnevno.

Pij dosta čaja od kamilice, on dokazano ublažava menstrualne grčeve, ali i cjelokupnu napetost tijela u tom periodu. Uz kamilicu, dobar izbor su i čaj od đumbira, mente te od lišća maline.

Ulje noćurka također pomaže kod jakih grčeva. U njemu ima nezasićenih masnih kiselina kojih često nedostaje djevojkama koje pate od PMS-a. Treba uzeti do dvije žlice dnevno.

Odlučiš li se za tablete protiv bolova, imaj na umu da dugotrajno uzimanje ima loš učinak na želudac.

Shiatsu masaža pomaže

To je masaža koja se radi pritiscima na određeni dio tijela i može pomoći kod ublažavanja menstrualnih grčeva.

KORAK 1.
Četiri prsta ispod pupka pritisni vrlo jako i što dublje možeš. Pokušaj izdržati pet udisaja i izdisaja, a onda popusti.

KORAK 2.
Na tabanu, na mjestu gdje se spajaju dvije male koščice velikog prsta i drugog prsta po redu (kada pritisneš, osjetit ćeš ih), lagano pritisni i kružnim pokretima masiraj. Ovo smanjuje grčeve maternice.