VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (4. travnja)

04.04.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Jako mi se sviđa jedan dečko koji sjedi ispred mene. Mislim da sam se zaljubila u njega i to dosta. Idemo u 8. razred. Naravno, on to ne zna, a ja se ne usudim ništa reći jer mislim da nisam njegov tip. Mada baš mene uvijek pita za pomoć oko nekih predmeta. Ali ja sam samo obična šteberica, a on je popularan i svi ga vole. Preko jedne prijateljice je saznao da mi se sviđa i sad me izbjegava. Promijenio se i hladno se drži.
Čak sam vidjela kako ga prijatelji zezaju kad prolazim, a njemu je baš neugodno. Neke cure iz njegovog društva su mi se smijale iza leđa. Što da napravim? Počela sam mrziti školu jer mislim da mi se sad svi rugaju. Tužna sam zbog svega. Pomozite!

Redakcija Teena:
Najbolji recept za ovu situaciju je da staneš nasred razreda i urlikneš 'imperija (uz)vraća udarac!'. Ne šalimo se. Stvar ti ide ovako. Ako se sada pokunjiš i spustiš glavu utučeno, bit će još gore, zato u ovakvim situacijama uvijek i bez iznimke treba reagirati po receptu 'u muci se poznaju junaci' te visoko dignuti čelo i pokazati ponos, čast i hrabrost. Čovjek se može braniti i suprotstaviti samo – stavom i to onim ponosnim. Mi za taj postupak uvijek navijamo, te ga ozbiljno podržavamo. No, cijeli ovaj postupak ima svoju tehnologiju, nije dovoljno samo pokret glavom, nego moraš pokazati da si osoba koja je fajter, a to što si usput 'štreber' je samo puno više od svega što su svi oni. Kužiš? Znači, prvo moraš izvježbati ležeran stav koji im moraš prezentirati, a to ti je da opušteno dođeš u razred i ponašaš se kao da ništa nije bilo. Naravno da ti to možda nisi iznutra, ali, moraš tako izgledati. Nakon toga se uopće ne obaziri, ni osvrći na njih, uvijek se ponašaj kao da nekud žuriš ili imaš jako puno nekog neodgodivog posla zbog kojeg te nije briga i nemaš vremena za tu ekipu, niti da misliš na njih, niti da se obazireš na njih. A zadnji udarac je da se javno, očito i svima vidljivo kreneš družiti s nekim drugim dečkom. Ne mora to biti ništa dramatično, samo da se skuži da je tvoja pažnja preusmjerena ipak na nekog drugog i time mu pokažeš da je jaaaako zamjenjiv, da se ne bi umislio. Evo, ovo ti je proces kojim se pokazuje da se čovjek ne smije nikada uzeti zdravo za gotovo i da znaš 'natrljati nos' nekome kad to zasluži. I još nešto, biti štreber je previše dugo imalo negativan predznak, što zapravo nimalo ne stoji. Mi ne propuštamo priliku da to uvijek raščistimo. Mi znamo dosta ljudi koji su, kako se kaže, štreberi, a rasturaju na svim poljima svog života i nikada nisu bili niti će biti luzeri. Kužiš, biti luzer je odluka, a ti to nisi! Sad samo još to pokaži i dokaži ovoj prepotentnoj ekipici koja misli das u bolji od drugih. GO!

Družim se s dvije cure koje bih voljela nazvati prijateljicama. Čudno se nekako ponašaju prema meni, pred većim društvom me ismijavaju i nikad ne uvažavaju moje mišljenje. Kad sam s njima ako nešto kažem poklope me i rugaju mi se. Pošto su omiljenije uvijek ja moram njih zvati da se družimo. Čak ih i često častim pićem ili nekim slatkišem, a one to nikad ne bi za mene napravile. Jesu li one uopće moje prijateljice? Inače, nemam puno prijatelja pa se bojim da ću i njih izgubiti. Help! V.

Redakcija Teena: Pa one osjećaju tvoj očaj i zato te tako i tretiraju. Sve dok im se ne suprotstaviš, neće biti dobro i tu ti odmah moramo ispisati onu najvažniju 'bolje je izgubiti svakog, samo ne sebe'. Moraš držati do sebe, biti ponosna i čvrsta, a ne puzati i ulizivati se da bi te netko prihvatio. Moraš pokazati ljudima da možeš, ako treba, biti i ostati sama, ali, da te nitko neće i ne smije gaziti. Ako to ne napraviš, bit će još gore. Gle, u životu ti je najvažnije poštovanje, a ono se ne postiže lako. Za to ćeš morati biti spremna biti sama u puno situacija, ali, bolje je biti ponosan i sam, nego ponižen u društvu. Ove dvije cure ti nisu frendice i to ni ne mogu biti jer im ti pokazuješ da ih očajnički trebaš i da si bez njih nigdje. To nitko ne voli, a to ti i nije istina jer ti možeš bolje. Predlažemo ti dobar recept da se iščupaš iz tog lošeg feelinga. Prvo ti je da se neko vrijeme ne javljaš tim curama jer imaš drugog posla. Drugo ti je da taj posao stvarno i stvoriš i to u vidu nekog hobija ili aktivnosti. Znači, upiši crtanje, jezike, ples, sport, štogod ti se sviđa samo da te odmakne od te ekipice. I ne samo to, time stječeš samopouzdanje jer se baviš nečime u čemu možeš biti super dobra, a da ne govorimo koliko time širiš ekipu s kojom bi se mogla družiti. Pa kad pokažeš tim curama da si postala super dobra u nekom hobija i da si time još i proširila svoje društvo na novu ekipu, onda si im očitala baš onu jezikovu juhu koju su trebale. OK, znamo da smo ti zadali puno domaće zadaće, ali, borba za svoju osobnu čast i ponos se uvijek isplati i za to se vrijedi dobro oznojiti. Zato – u akciju!

Čitam vas često, a sad i meni treba pomoć. Htjela bih prvi puta spavati s dečkom. Ja imam 16 on 18, ali strašno se bojim trudnoće i bolesti. Je li kondom sigurno sredstvo? Toliko se bojim toga da mislim da se neću moći opustiti. Hvala na pomoći.

Redakcija Teena: Čuj, nažalost, ne možemo ti sada olakšati taj strah sa sudskom presudom i pečatom javnog bilježnika kojom se kondom proglašava kraljem sigurnosti po ovom pitanju. Zato uvijek kažemo da čovjek za sve slobodne aktivnosti, pogotovo ovog tipa, mora biti SPREMAN. Sve ti je u glavi, ako tu nisi načisto s nečime, bilo čime, a pogotovo sa seksom, neće biti dobro i pri tome ne mislimo na seks kao takav, nego na tebe i tvoj osjećaj. Ne kažemo da ćeš morati čekati onaj feeling da se možeš baciti s litice bez konopca i da te nije baš nikakva frka, nego samo onaj feeling da si spremna preuzeti sve dobro i loše, te da si se pripremila kako treba te da nemaš više potrebu ispisivati riječi kao strašno, 'toliko se bojim', 'treba mi pomoć', itd. Sve dok je to tako, pričekaj još malo, pa tu nema neka ugovorne obveze! Inače, kako bi se istinski pripremila za taj potez, primarno ti je da prvo nađeš svog ginekologa ili ginekologinju s kojom/kojim ćeš dobro pripremiti taj teren. Tek tako možeš imati onaj važan temelj sigurnosti da si pod punom pažnjom, ako to zatreba. Drugo ti je da na razini želuca osjetiš 'da, sad sam fakat spremna'. Tek kada se ovo dvoje ispuni, može se reći da je stvarno i za tebe kucnuo taj čas. Evo, ovo ti je naše skromno mišljenje, na tebi je da odlučiš jesmo li u pravu i zakucaš kod prvog ginekologa/ginekologinje. Good luck!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail
problemi@t-com.hr