STIL ILI KIČ?

Šarenilo japanske ulične teen mode

28.11.2008 u 15:22

Bionic
Reading

Japan se po mnogočemu razlikuje od ostatka svijeta, a ulična moda koja se može vidjeti na ulicama Tokija ili drugih japanskih gradova, kombinacija različitih stilova, sve više oduševljava i mnoge zapadnjake

Fenomen japanske ulične mode svoj procvat doživio je početkom 90-ih, kada se nakon izrazitog gospodarskog razvitka u 80-ima ta zemlja suočila s do tada najgorom i najduljom ekonomskom krizom.

Da bi pobjegli od osjećaja otuđenosti i opće besperspektivnosti, mladi Japanci počinju tragati za vlastitim identitetom kroz modne inovacije.

Tinejdžeri su svojim ludim frizurama i otkačenom šminkom, odjeveni u dotad neviđene kreacije izazivali začuđene poglede starijih, no čini se da japanski 'steet style' ne samo da je pokazao da nije prolazni modni trend, već postaje sve popularniji i izvan granica Zemlje Izlazećeg Sunca.

Primjerice, modna ikona, pop zvijezda Gwen Stefani, veliki je fan japanske ulične mode, te je svoju modnu liniju prozvala Harajuku Lovers, a njezine prateće plesačice, Harajuku Girls, odjevene u haljine nadahnute stilom gothic lolita. Harajuku je zapravo ime željezničke postaje u kvartu Shibuya u Tokiju te sinonim za supkulturu neobičnog stila odijevanja. Inače, izraz Harajuku Girls zapadnjački je zajednički naziv za poklonice ulične mode koje se okupljaju na postaji Harajuku.

Japansku uličnu modu karakterizira upravo domišljatost njezinih poklonika, pa tinejdžeri često sami šivaju i smišljaju odjeću spajajući home made kreacije s poznatim modnim brandovima. Stilova je bezbroj, poput mnogih varijacija stila suvremenih lolita, zatim visual kei (stil popularan među japanskim rock glazbenicima), ganguro, gyaru, kogal, kawaii, decora, cosplay i drugih živopisnih teen supkultura, a maštovitosti mladih Japanaca kao da nema granica.

Stil lolite

Za ovaj stil karakterističan je najveći broj podstilova, kao što su gothic lolita, sweet lolita, punk lolita, itd. Pripadnice stila gothic lolita preferiraju tamnije boje, a od modnih dodataka vrlo su popularni ukrasni kišobrani i veliki broševi. Cilj je što više izgledom se približiti porculanskim lutkama (poželjno je sve kombinirati s japanskom školskom uniformom), a cipele-platforme vrlo su 'in' modni detalj.

Stil punk lolite

Stil punk lolite nezamisliv je bez lanaca, dokoljenki, perli i tamnih nijansi, posebice crne. Nana Kitade, japanska pjevačica, najprepoznatljivija je predvodnica punk lolita.

Stil sweet lolita inspiriran je odjećom za lutke.

Cosplay

Neki tinejdžeri odijevaju se u likove iz omiljenih bendova, filmova, animi i mangi, a takav ulični i modni stil na Zapadu je poznat po imenu cosplay (skraćenica od engleskog izraza 'costume play'). Najpopularnije mange i anime za kostimiranje su 'Naruto', 'Fullmetal Alchemist', 'Death Note' 'Inuyasha' i 'Bleach', a od igranih filmova uglavnom oni iz žanra SF-a i fantasyja.

Decora

Decora je također vrlo popularan ulični stil među mladim Japancima, a odlikuje ga nošenje velikih količina modnih detalja, i to odjednom. Pri tome mislimo na 20-ak pari čarapa obučenih jednih preko drugih, 50-ak ogrlica ili narukvica u najrazličitijim bojama. Tinejdžeri često znaju u slojevima nositi nekoliko majica ili čak suknji. Kape ili šilterice su također must have.

Kogal

Kogal je zapravo više stil života, nego samog odijevanja. Najčešće ga furaju studentice i gimnazijalke koje će i zadnji novčić potrošiti na modu, glazbu i odlaske na događaje gdje će biti viđene. Kogal-djevojke su djevojke čiji su roditelji imućni i zato im omogućavaju stylish način života.

Ganguro

Ganguro je svoju najveću popularnost dosegao 2000. godine, no i danas u Japanu postoje njegovi vjerni sljedbenici. Njegove su glavne oznake izbijeljena kosa, cipele s visokim đonom (platforme), što tamniji ten, te kričavi tonovi šminke i odjeće. Također, obožavatelji ovakvog stila nose 'na kilograme' narukvica, naušnica, prstenja, a također obožavaju i mini-suknje.

Bosozoku

Vrećaste hlače čije su nogavice gurnute u vrlo visoke čizme jedna je od glavnih karakteristika ovog uličnog japanskog stila. Također obožavaju kožne jakne po kojima su izvezena imena uličnih bandi. Ovome još treba dodati neizostavne tamne naočale, rokerske frizure i maramu oko glave.

Elegantna gotska aristokracija

EGA (Elegant Gothic Aristocrat) ili Elegant Gothic Lolita (EGL), podstilovi su japanskog stila gothic lolita. Stil je nadahnut viktorijanskom erom i za razliku od lolita, pripadnici nastoje izgledati 'zrelije'. Nose se duge elegantne haljine ili suknje, odjeća crnih i bijelih tonova, ali uz ružičaste i plave nijanse nekih modnih dodataka. Kreacije su jednostavnih krojeva i elegantne, ali šminka je vrlo jaka, nanosi se u debelom sloju i prevladavaju tamne nijanse. Svijetli ten je imperativ.