TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Kako je 'Tri, dva, jedan - kuhaj' zasjenio MasterChef?

27.05.2016 u 12:59

Bionic
Reading

Sa svojom simpatičnošću, neposrednošću i razigranim pristupom kuhanju - pri čemu se ni jednog trenutka nije iz vida izgubilo da je kuhanje zahtjevan i ozbiljan posao - i ovogodišnji je RTL-ov kuharsko-natjecateljski show 'Tri, dva, jedan - kuhaj' zasjenio pomalo prenapregnut i rubno snobovski MasterChef NoveTV

I tako su nam kontinentalke Filipa Sorko i Petra Ergić odnijele titulu pobjednica u ovogodišnjem izdanju kuharskog natjecanja 'Tri, dva, jedan - kuhaj' na RTL-u, u napetoj završnici pobijedivši priobalce Doris Vlah i Luku Dančulovića. Bilo je napeto i zanimljivo, pred ekranom su se grizli nokti i favoriti određivali prema tome čija ti se frizura više dopala (jer, iskreno, po vještinama su svi bili tu negdje), a pred kamerama su se spremale raznorazne kerefeke koje većina nas, amaterskih kuhara kod kuće ne bi uspjela sprtljati ni da nam presade mozak Tomislava Špičeka. Ovogodišnja sezona emisije nije bila onako suluda kao prošlogodišnja, ali se ipak pokazala kao najbolji kuharski natjecateljski show na domaćim televizijama.

Mnogo je razloga za hvalu ovome showu - od neposrednijeg pristupa natjecateljima, preko ove godine uvedene izvrsne novine da ti natjecatelji nastupaju u parovima, što je značilo da se u društvu nekoga poznatog lakše opuštaju pa tako i postaju zabavni, pa sve do ključnog tvorca odlične atmosfere - Tomislava Špičeka. Ovaj profesionalni kuhar čije se umijeće nitko normalan ne bi usudio dovesti u pitanje, čiji su kriteriji doista nepokolebljivi, a ocjene stroge - istodobno je i neizmjerno televizična osoba, pravi kuhar-zabavljač kakvi se po raznim food channelima u inozemstvu traže ko zlato, a zlatom i plaćaju. Osnovna mu je osobina to što, unatoč ozbiljnom shvaćanju vlastitoga posla, velikoj ljubavi i visokim standardima koje očekuje od natjecatelja - razbija neke 'preseratorske' mitove o kuharima i kuharstvu. Legendarni su zato bili neki njegovi momenti iz ove sezone, kao što je bio onaj kada je došetao sa svinjskom polovicom u studio, mini-predavanja u kojima je objašnjavao da kontinentalna kuhinja nije uopće inferiorna superpopularnoj i u fensi-šmensi krugovima preferiranoj mediteranskoj (volimo mi maslinovo ulje i brancina, ali volimo i čvarke i pohani  mozak!), a jedno mu je od posebnih postignuća to što je uspio razdrmati i Ivana Pažanina, kolosalnog introverta čija je pojava u televizijskom showu zbog nevjerojatno škrtog broja riječi koji je spreman koristiti u javnosti ispočetka djelovala kao pogreška.

Špiček je, ukratko rečeno, jedan od većih aduta ove emisije i nadam se da će se RTL dobro potruditi da bi ga zadržao jer upravo je on taj koji na pravi način tumači i prakticira dobro zamišljenu, neformalnu atmosferu u studiju. Da, čak i kada pomalo neugodno zadirkuje natjecatelje. Pogotovo tada.

Kao što rekoh i na početku, ove godine natjecatelji nisu bili takva skupina NEVJEROJATNO ZABAVNIH suludih neurotičara kao prošle godine (pri čemu molim da se nitko ne uvrijedi, sa svim su svojim neurozama bili predivni), ali je RTL dobro procijenio da ne može očekivati da mu se svake godine posreće određeni tipovi ličnosti, pa je labavljenje atmosfere postigao forom s parovima. Odlično. Ne baš jako uspješnom - barem po mojem mišljenju - pokazala se podjela timova na priobalne i kontinentalne, bez koje se komotno moglo jer sraz između natjecatelja po toj liniji nije bio nešto dramatično dubok da ga se nije moglo pokriti i individualnim slučajevima (ionako bi bilo onih koji dolaze s priobalja i naginju jednoj vrsti klope te onih koji dolaze s kontinenta i naginju drugoj), a pomalo je zakomplicirao praćenje showa onima koji ga možda nisu gledali svaki bogovetni dan, nego otprilike dvaput tjedno (kao ja). Povrh toga - iako uopće ne sumnjam u opravdanost toga da su u superfinale ušli upravo oni natjecatelji koji su ušli - nekome je možda to da su se ondje baš našli jedan tim iz priobalja i jedan tim iz kontinentalnog dijela Hrvatske moglo djelovati namjerno, pa bih zbog toga i ostalih pobrojanih argumenata RTL-u preporučila da od tog segmenta odustane.

Ipak, unatoč tome, super smo se zabavili uz ovogodišnji 'Tri, dva, jedan - kuhaj' i jedva čekamo sljedeći. Filipi i Petri sve čestitke, no bogami i Doris i Luki. Osim same zabave, u kuharskim je showovima važno i da gledatelju uz nešto ondje prikazano procure sline, a njihove zelene štrukle imale su na mene upravo taj efekt.