Zdravlje STATI NA LOPTU

Zašto je odmor važan za zdravlje?

  • Autor: tportal.hr
  • 21.9.2010 11:45:17
  • 21.9.2010 10:42:25

Mislite da je odmor gubljenje vremena? Stručnjak za spavanje tvrdi da je odmor jedan od ključnih elemenata koji čovjeku jamči dug i sretan život

Znanstveni svijet već dulje vrijeme upozorava na važnost sna, čiji nedostatak uzrokuje niz zdravstvenih problema. Sada je otkriveno da situaciju može spasiti i kvalitetan odmor. Naime, američki stručnjak za spavanje dr. Matthew Edlund u svojoj novoj knjizi ističe da ljudi koji već ne mogu spavati mogu barem iskoristiti blagodati kvalitetnog odmora.

Prema dr. Edlundu, odmaranje ima vrlo važnu ulogu u čovjekovu životu iako je često zanemareno. Odmor obnavlja tijelo, ali i omogućuje kvalitetniji san, pa ga to čini jednim od ključnih čimbenika za dobro zdravlje.

'Mnogi od nas stalno su užurbani i na odmor gledaju kao na slabost – gubitak dragocjenog vremena. Međutim, odmor je biološka potreba. Znanost nam to stalno pokazuje. Kao što trebamo hranu, tako trebamo i odmor', pojasnio je dr. Edlund.

Što je zapravo odmor? Definitivno nije izležavanje pred televizorom, kao što mnogi misle. Dok gledamo televiziju, mozak nam i dalje užurbano radi, tako da se ne postiže učinak odmora. Čovjeku je potreban aktivan odmor poput ugodno provedenog vremena s prijateljima, koncentriranog disanja i meditacije. Takva vrsta odmora dugoročno jamči zdravlje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više