ZNANSTVENICI TVRDE:

Ženama vladaju hormoni i emocije

16.06.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Ako je vjerovati najnovijem istraživanju, ženama uistinu vladaju hormoni. Hormon stresa kod žena izaziva pravu buru emocija

Ženama se zasigurno neće svidjeti rezultati najnovijeg istraživanja koji pokazuju da ženama vladaju hormoni. Kako je uočeno, čak i mala količina hormona stresa kod žena izaziva emotivni vrtlog. Muškarci su, pak, na takav hormonalni utjecaj gotovo imuni.

Znanstvenici kažu da ovo istraživanje pomaže u objašnjavanju razlika između muškaraca i žena te načinu na koji oba spola kontroliraju svoje emocije. Napominju da je sada i dokazano da muškarci bolje reagiraju u kriznim situacijama.

Veliki utjecaj hormona zasigurno je i razlog što znatno više žena nego muškaraca pati od depresije i anksioznosti. Žene se teže odupiru djelovanju hormona stresa. Znanstvenici još uvijek ne znaju objasniti zašto su muškarci i žene toliko različiti u emocionalnom smislu.

Ipak, ne slažu se svi s rezultatima ovog istraživanja. Skeptici, naime, tvrde da su brojna druga istraživanja pokazala da žene puno bolje reagiraju u kriznim situacijama te da su često bolje od muškaraca u iznimno stresnim slučajevima.