Zdravlje RAVNOPRAVNA KONTRACEPCIJA

Muškarce će sterilizirati ultrazvukom?

  • Autor: M. M.
  • 12.5.2010 12:05:32
  • 12.5.2010 11:12:30

Tim stručnjaka Sveučilišta Carolina u SAD-u započeo je testiranja da bi utvrdio mogu li se muškarci privremeno i bez posljedica sterilizirati ultrazvukom. Ako im to pođe za rukom, teret kontracepcije mogao bi uskoro biti pravednije raspoređen među spolovima

Prva istraživanja pokazala su da bi izlaganje valovima ultrazvuka moglo zaustaviti stvaranje spermija u testisima na šest mjeseci, i to bez štetnih posljedica. Studiju sa 100.000 dolara sufinancira zaklada Billa i Melinde Gates.

Voditelj istraživanja dr. James Tsuruta kaže da vjeruje da bi ultrazvuk samo jednim zahvatom mogao  osigurati muškarcima pola godine pouzdane i jeftine nehormonske kontracepcije. Poznato je da sredstva za sprečavanje začeća utemeljena na hormonima često imaju neugodne, pa i štetne nuspojave.

'Naš dugoročan cilj je upotrijebiti ultrazvuk terapeutskih uređaja koji se koriste u sportskoj medicini i fizikalnoj terapiji za jeftinu reverzibilnu kontracepciju muškaraca koja bi se mogla provoditi u svim zemljama, od onih u razvoju do razvijenih', rekao je Tsuruta.

Kada testisi prestanu stvarati spermu, a sve zalihe sjemena se istroše, muškarac će biti privremeno neplodan, objašnjavaju stručnjaci.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više