Zdravlje SUPER PROLJETNA AKTIVNOST

Vožnjom bicikla do zdravlja i vitkosti

  • Autor: tportal.hr
  • 11.5.2010 21:20:38
  • 14.5.2010 8:00:00

Umjesto vježbanja u zagušljivoj teretani i brojanja svake pojedene kalorije, sjednite na bicikl i uživajte u vožnji. Proljeće je idealno vrijeme za vožnju bicikla, a to je aktivnost koja pridonosi boljem zdravlju, ali i vitkoj liniji

Mnogi stručnjaci zaklinju se da nema bolje fizičke aktivnosti od vožnje biciklom. Osim što lijepo oblikuje tijelo, vožnja biciklom pridonosi i boljem mentalnom zdravlju. Bilo bi stoga dobro do iskoristite sunčane proljetne dane za vožnju biciklom koja će vam donijeti brojne koristi.

Corbis
Proljetne dane iskoristite za vožnju biciklom
Kalorije brzo nestaju

Ako žena koja ima oko 60 kilograma dnevno provede u vožnji biciklom oko sat vremena, gubi oko 500 kalorija. Nekoliko je istraživanja potvrdilo da aktivna vožnja bicikla pridonosi bržem sagorijevanju kalorija. Riječ je o sportu koji aktivira gotovo sve mišiće, te se tijelo brzo oblikuje.

Korisno prijevozno sredstvo
Bicikl je sjajno prijevozno sredstvo i možete ga parkirati gotovo svugdje. Ne zagađuje okoliš, a pridonosi i vašem zdravlju. Ako ne stanujete predaleko od posla, bilo bi sjajno da se na posao vozite biciklom. Sagorijevat ćete više kalorija, a uštedjet ćete i novce jer nećete plaćati gorivo i parking ili gradski prijevoz.

Pedaliranjem do savršenih nogu
Biciklisti su nadaleko poznati po savršeno oblikovanim nogama. Ništa čudno s obzirom na to da pedaliranje zahtijeva rad svih mišića nogu. Ako biste i vi željeli imati lijepe noge, uvedite vožnju biciklom kao redovitu aktivnost. Rezultati su vidljivi već nakon dva do tri tjedna vožnje, i to po sat vremena dnevno.

Biciklom protiv depresije i anksioznosti

Bicikl je savršen način i za vraćanje energije. Znanstveno je dokazano da vožnja biciklom podiže razinu energije u tijelu za 20 posto. Zašto? Vožnja biciklom potiče mozak na izlučivanje dopamina, hormona koji pridonosi boljem raspoloženju i koji podiže razinu energije u tijelu. Biciklom se, dakle, možete boriti i protiv umora i iscrpljenosti. Zbog istih razloga vožnja biciklom preporučuje se i osobama koje pate od anksioznosti i blažeg oblika depresije.

Preventiva srčanih bolesti
Jedno je istraživanje pokazalo da žene koje voze bicikl najmanje tri puta tjedno, i to po barem pola sata, imaju manje šanse za razvijanje srčanih bolesti. Stručnjaci stoga savjetuju vožnju biciklom kao dobru prevenciju. Riječ je o rekreativnoj vožnji koja ne zahtijeva preveliko naprezanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više