BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Pet razloga zbog kojih odmah trebate odustati od štikli

09.12.2016 u 10:00

Bionic
Reading

Prva pomisao na štikle mnoge žene asocira na bol i mučenje. Upravo zbog toga mnoge slavne žene priznat će da uvijek sa sobom nose i cipele s ravnim potplatom. Uzmete li u obzir koliko su zapravo vrtoglavo visoke potpetice štetne, nema razloga da vas peče savjest što ne uživate u štiklama poput ljepotica u filmovima i reklamama - zdravlje je ipak na prvom mjestu

Specijalist ortoped Mladen Madjarević iz poliklinike Bilić Vision upozorava da nošenje visokih potpetica može ostaviti trajne posljedice i deformacije stopala koje se kasnije mogu liječiti jedino kirurškim zahvatima pa je dobro podsjetiti se zašto su toliko opasne za naše zdravlje. Neke posljedice poput čekićastog prsta ili skraćivanja Ahilove tetive na kraju mogu dovesti do toga da i hod u ravnim cipelama izaziva bol.

Loše držanje, bol i žuljevi

Suprotno uvriježenu mišljenju da se ljepše držimo dok nosimo cipele s visokom potpeticom, stručnjaci smatraju da se zapravo držimo lošije bez obzira na to što djelujemo izazovnije.

Madjarević kaže da visoke potpetice presavijaju stopalo prema naprijed tako da se ukupna tjelesna težina prilikom stajanja i hodanja prebacuje na prednji dio stopala. Kako taj dio stopala teško podnosi prebačenu težinu tijela, mišići se vrlo brzo umaraju pa zato osjećate bol. Osim toga, pojavljuje se i problem venske cirkulacije donjih ekstremiteta, ali i natisci, odnosno žuljevi na prednjem dijelu tabana i prstima.

Upala tetiva

Uz bol koju često osjećamo tijekom nošenja štikli pa se jedva čekamo izuti i čini se kao da ne možemo više napraviti ni koraka, ta se mrska bol može manifestirati i u tetivama. Predugo i preveliko opterećenje Ahilove tetive dovodi do degeneracije s pojavom bolnih čvorova, a u najtežem slučaju i do pucanja degenerativno promijenjene tetive.

Deformacija prstiju

Čekićasti prst deformacija je prstiju tako da izgledom podsjeća na čekić jer se prst savija prema gore i ističe u odnosu na ostale.

'U prvim fazama deformacije čekićasti prst je fleksibilan i može se pasivno ispraviti, ali kasnije postaje ukrućen i može pomoći jedino operativni zahvat. Za razliku od čekićastog prsta, presavijeni prst je deformiran u zglobu među člancima prsta koji su bliži samom stopalu', objašnjava ortoped Mladen Madjarević i dodaje da ovakve deformacije uzrokuju štikle koje su uske pa se prsti ne mogu micati i cijelo vrijeme su stisnuti.

Bol u leđima

Bez obzira na to stojite li ili hodate u štiklama, tijelo se presavija prema naprijed. Kako nam taj položaj nije prirodan i želimo zadržati stabilnost, prsa su izbačena prema naprijed te donji dio leđa uz pritisak na koljena i zglobove. Kako kaže Madjarević, ta seksi poza jako umara i vanjske mišiće kukova pa sve zajedno na kraju izaziva bol u leđima.

Izbjegavajte potpetice više od pet centimetara

Budete li kontinuirano nosili visoke potpetice, riskirate promjenu položaja anatomskih struktura stopala. Još opasnije je to što prisilni položaj slabinske kralježnice uz stresne situacije može dovesti i do pomicanja kralježaka, odnosno do istezanja. To dovodi do promjena anatomskih struktura kralježnice što izaziva neugodne neurološke tegobe u smislu bolova, trnaca ili slabijeg osjeta.

Čak su i poznate glumice i dizajnerice poput Sarah Jessice Parker ili Victorije Beckham polako odustale od štikli nakon što su ih liječnici upozorili na zdravstvene probleme.

Sarah Jessica Parker rekla je da su joj godine hodanja u štiklama po New Yorku trajno oštetile noge. Nakon što je prije par godina operirala deformaciju palčane kosti (Halux valgus) uzrokovanu učestalim nošenjem visokih peta, glumica se trudi izbjegavati vrtoglavo visoke potpetice.

U Poliklinici Bilić Vision već dugi niz godina uspješno se liječe razne deformacije stopala. Razmišljajte o svojim stopalima na vrijeme i nemojte zanemarivati koštane promjene i bolove koje osjećate. Naručite se na ortopedski pregled stopala u Polikliniku Bilić vision pozivom na 01 4678 444 ili putem web stranice www.bilicvision.hr.