Zdravlje TIJELO U OBLIKU JABUKE

Žene koje se debljaju oko struka češće obolijevaju od demencije

  • Autor: tportal.hr
  • 25.11.2009 14:18:38
  • 25.11.2009 12:51:40

Već je poznato da su žene koje imaju tijelo u obliku jabuke sklonije kardiovaskularnim oboljenjima, a sada je otkriveno i to da imaju veći rizika za obolijevanje od demencije

Najnovije istraživanje ne donosi, nažalost, dobre vijesti za žene koje se debljaju oko struka. Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1.500 žena pokazalo je da su žene koje imaju struk širi od bokova sklonije oboljenju od demencije u starijoj dobi.

'Žene koje se debljaju oko trbuha, odnosno na području struka spadaju u rizičnu skupinu, jer im prijeti preuranjena smrt od srčanog ili moždanog udara. Sada je otkriveno i to da takve žene češće obolijevaju od demencije', istaknula je Deborah Gustafson sa švedskog sveučilišta Göteborg.

Istraživanje je započelo u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, a ispitanice su praćene tijekom nekoliko godina. Znanstvenici su ih ponovno počeli proučavati 32 godine kasnije. Uočili su da je 161 žena oboljela od demencije nakon 70. godine života. Većina njih imala je tijelo u obliku jabuke. Nije točno poznato zašto su takvim oboljenjima sklonije žene koje se debljaju na području struka.

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više