UŽIVAJTE U MAHUNAMA

Ovo podcijenjeno povrće prepuno je vlakana i vitamina

08.07.2016 u 08:30

Bionic
Reading

Nekada su mahunarke bile hrana za sirotinju, nešto što mogu sami uzgojiti i tako se prehraniti, ali kako su nutricionisti i stručnjaci proniknuli u njihove tajne i shvatili koliko su zdrave, ta je predrasuda zaboravljena, a cijena im je itekako porasla

Sve vrste mahunarki, među kojima su najpoznatiji grah, grašak ili mahune, izuzetno su bogat izvor kvalitetnih bjelančevina s esencijalnim aminokiselinama i zato između ostalog služe kao kvalitetna zamjena mesu. Sada je i sezona mahuna, mogu se pripremati na jako puno načina, rashladiti vas kao salata i organizmu osigurati sve potrebne nutrijente. A jednako je važno što ih brzo i lako možete zamrznuti za zimske mjesece.

Zašto mahune trebate češće jesti

Sadrže puno vitamina, kao i ostalo voće i povrće, ali mahune su bogate onima iz skupine B i dragocjene su trudnicama zbog folne kiseline. Od minerala sadrže kalcij, magnezij, željezo, cink i selena, ali tajno oružje su topiva i netopiva vlakna. Manjak vlakana tipičan je za prehranu svih koji imaju užurban način života, a malo tko ima previše slobodnog vremena. Kada je prehrana u pitanju, to znači da se jede nešto s nogu, s premalo nutrijenata, previše umjetnih dodataka i na kraju se borimo s nadutosti, viškom kilograma i sličnim problemima poput povišenog kolesterola. Ljetno je vrijeme zato idealno da makar na godišnjem odmoru vratite organizam u ravnotežu i napunite baterije kako se spada, ne samo ljenčarenjem i izležavanjem na plaži.

I kada smo kod balansa, mahune imaju niski glikemijski indeks, što znači da slabo opterećuju gušteraču. Složeni ugljikohidrati iz mahunarki vrlo sporo se pretvaraju u glukozu, a to je još jedan razlog za uključivanje mahunarki u redukcijsku dijetu. Ne sadrže gluten pa olakšavaju život oboljelima od celijakije.

Vrste, kupovanje i priprema

Po podjeli, postoje zelene, žute i ljubičaste mahune, dok su po obliku okrugle ili plosnate. Ne preporučuje ih se konzumirati sirove jer sadrže toksine koji se gube termičkom obradom u desetak minuta kuhanja, ali zato ih možete kiseliti ili zamrznuti pa tijekom zimskih mjeseci imati brzo rješenje kada niste bili u nabavi i nemate što skuhati.

Zelene mahune koje su starije imaju takozvane končiće, a onu se nezgodni jer zapinju za zube. Kod kupnje jednostavno jednu malu mahunu prepolovite da biste se uvjerili imaju li končiće. Da su svježe znat ćete i po zvuku lomljenja jer će se čuti kako pucaju. Također, starije mahune neće lako puknuti, a uz to ćete primijetiti da su suhe i već imaju izraženi grah ispod kore.

Uz klasična variva ili kuhane mahune na salatu, mnogi ih dinstaju, kombiniraju s raznim namirnicama poput krušnih mrvica ili drugim povrćem. Najčešće je to krumpir pa i malo mesa za puniji obrok. Jednako ih tako možete zapeći u pećnici s malo vrhnja pa će imati fin kremasti okus.

Kod zamrzavanja je potrebno prethodno ih očistiti, oprati i blanširati u kipućoj vodi nekoliko minuta. Zatim ih posložite na čistu tkaninu pa pakirajte kada se potpuno posuše i ohlade.