VAŽNA PRAVILA

Kako se zaštititi od sunca dok uživate u gradu ili prirodi

06.06.2016 u 10:14

Bionic
Reading

S radošću smo dočekali toplije dane i prepuštamo se boravku na otvorenom, ali ne smijemo smesti s uma da je sunce opasno u gradu i prirodi jednako kao i uz more

Boravak u gradu, šetnja po špici ili na putu do posla jednaka je boravku suncu kao da ste i na moru, a stručnjaci stalno upozoravaju da toga nismo dovoljno svjesni. Opekline od sunca i alergije samo su blaža nuspojava, a svake godine nažalost povećava se broj oboljelih od melanoma.

Alergije na sunce mogu se pojaviti ubrzo nakon izlaganja UVA zrakama i može rezultirati širokim rasponom simptoma, među kojima su crvenilo, svrbež, papule i mučnina. Moderni proizvodi za zaštitu imaju adekvatnu UVA zaštitu kojom se smanjuje rizik od alergija na sunce, a ne sadrži miris i konzervanse kako bi se dodatno smanjila mogućnost pojave iritacije uzrokovane UV zračenjem.

Oprez na suncu

Dakle, kada ste u gradu, bavite se sportom ili šećete prirodom potrebno se zaštititi na isti način kao da ste na moru, posebno u onom kritičnom periodu od 11 do 17 sati.

Izložene dijelove tijela poput lica, dekoltea ili ruku obavezno treba mazati kremama za sunčanje i kada god ste u prilici nositi pamučnu odjeću koja će pokriti što više tijela, dok se glavu preporuča zaštititi šeširom. Nemojte zaboraviti da štetne sunčeve zrake dopiru do kože i kada ste u hladu.

Idealno je kremu za sunčanje nanijeti 15 minuta do pola sata prije izlaganja suncu, a kako niti jedna nema stopostotnu zaštitu važno je držati se svih pravila i zapravo izbjegavati sunce u najopasnije doba dana ako to možete.

Kreme za sunčanje od prošlog ljeta nemojte koristiti jer njihov je rok trajanja 9 do 12 mjeseci. Kod kupovine je važno obratiti pozornost na vrstu filtera (kemijski ili fizikalni) te da preparat ima zaštitu od UVA i UVB zraka. Osim zaštitnog faktora birajte kremu prema svome tipu kože, posebno one za lice. Idete li na posao pješice ili primjerice vozite bicikl, na lice umjesto pudera možete stavljati tonirane kreme koje imaju zaštitni faktor. Također, nemojte zaboraviti da ste štetnim zrakama sunca izloženi i kada se vozite u automobilu, ali i kada je oblačno jer i tada oko 80% UV zraka dopire do naše kože.

Trenutna zaštita

Godine istraživanja donijele su razne koristi pa tako kreme za sunčanje imaju takozvanu trenutnu zaštitu. Primjerice, Nivea Sun proizvodi na taj način osiguravaju zaštitu od sunčevih opeklina i preranog starenja kože, što znači kako propagirana UVA i UVB zaštita počinje djelovati odmah nakon nanošenja proizvoda.

Kako je lice najviše izloženo kroz cijelu godinu, ne samo sunčevim zrakama već i ostalim zagađenjima iz okoliša, važno je koristiti zasebne kreme i posvetiti posebnu pažnju. Tako Nivea Protect & Bronze krema za lice kombinira pouzdanu zaštitu i prirodno preplanuli ten. Koji god proizvod na kraju odlučite koristiti, najvažnije da to radite pravilno jer sunce ne oprašta, a uz starenje kože, alergije i izuzetno neugodne opekline riskirate i svoje zdravlje.