DOBRE I LOŠE NAVIKE

Kako ono što jedete u trudnoći utječe na dijete i ostatak života

23.05.2016 u 07:05

Bionic
Reading

Prehrana u trudnoći iznimno je važna za zdravlje majke i bebe, a sve češće istraživanja potvrđuju da se neke navike trajno odražavaju na djetetu i nakon poroda

Svaka  majka od početka trudnoće želi najbolje za svoje dijete pa je korisno znati koje namirnice čine štetu, a koje su itekako poželjne da bi dijete bilo što zdravije i nakon poroda.

Izbacite umjetna sladila

Novoobjavljena studija u časopisu JAMA Pediatrics pokazala je da umjetna sladila nisu činila dobro plodu tijekom trudnoće. Naime, bebe čije su majke u želji da izbjegnu šećer radije koristile sladila na dnevnoj bazi, bile su duplo teže u dobi od jedne godine u usporedbi s mališanima čije majke nisu na taj način sladile pića i obroke.

'Jedno od mogućih objašnjenja jest da je naš metabolizam programiran već u maternici i stalna izloženost umjetnim sladilima može promijeniti način na koji kasnije tijelo reagira na stvarne šećere, što uzrokuje povećanu težinu', objasnila je glavna autorica studije Meghan Azad, inače i asistentica glavnog profesora pedijatrije na Sveučilištu u Manitobi. Rezultati istraživanja nisu pokazali nikakvu korelaciju s fetalnom težinom, što sugerira da se negativni učinci sladila manifestiraju nakon rođenja djeteta, a zabrinjavajuće jest da mogu imati trajan učinak.

Konzumirajte više plave ribe

Znanstvenici su otkrili kako prehrana bogata polinezasićenim kiselinama i probioticima u trudnoći smanjuje rizik od alergija kod djeteta kasnije. Bakterijski ekosustav bebe stvara se u majčinoj utrobi i zato je bitno u trudnoći birati namirnice poput kefira ili jogurta koji imaju te važne kulture. Zdrave masne kiseline nalaze se pak u orasima, ulju lana ili plavoj ribi. Srdele primjerice nisu skupe i lako se pripremaju pa se držite onog osnovnog pravila i jedite ribu minimalno jednom tjedno. Ribe su ujedno i izvor bjelančevina, vitamina B skupine, vitamina A, D, željeza ili kalcija, a sve vam je to potrebno da biste ostali zdravi i dobili zdravu bebu.

Volite začine? Navalite

Majke su godinama upozoravane da ne pretjeruju sa začinima tijekom trudnoće ni dok doje, ali novije studije to pobijaju. Neke od njih su pokazale da će bebe dulje dojiti ako majke u prehranu uvrste aromatično bilje, primjerice vaniliju ili češnjak. Osim toga, studije su povezale da će kasnije ta djeca radije isprobavati nove okuse u dohrani od onih čije majke su imale jednoličniju prehranu.

Folna kiselina je važna, ali kolin je još važniji

Folna kiselina, željezo ili kalcij obično se nalaze na vrhu popisa hranjivih tvari koje svaka trudnica mora unositi u organizam, ali istraživanja pokazuju da se na toj listi treba nalaziti i kolin. To je pak ključni sastojak koji je važan za fetalni razvoj mozga, objašnjava nutricionistica Linda Sebelia, profesorica na Sveučilištu u Rhode Islandu. Dobri izvori kolina su jaja, tofu, nemasno meso i prokulice. Dnevna preporuka za trudnice je 450 miligrama dnevno, a oko 100 miligrama više tijekom dojenja.