PORAŽAVAJUĆI REZULTATI

Koliko mlade brinu spolne bolesti i neželjena trudnoća

15.04.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Detaljno Durexovo istraživanje, koje se provodilo više od dvije godine, kombinacija je anketa i intervjua s mladim ljudima te otkriva šokantan manjak znanja o spolno prenosivim bolestima, neželjenoj trudnoći te seksualnom ponašanju suprotnog spola

Mladi ljudi znaju da bi trebali koristiti kondom svaki put, ali se u žaru trenutka, ovo nepisano pravilo često zanemari. Čini se kako mnogi mladi ne brinu o posljedicama seksa bez zaštite i/ili nemaju dovoljno samopouzdanja pa ni ne inzistiraju na korištenju kondoma već prihvaćaju rizike za koje znaju da ne bi trebali.

Rasprostranjena uzrečica 'to se meni neće dogoditi' te manjak znanja o rizicima spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće gorivo je takozvanoj kulturi nepobjedivosti.

Činjenice su jasne - 40 posto seksualno aktivnih mladih ljudi, od 16 do 24 godine, imali su nezaštićeni spolni odnos s više od jedne osobe, a 61 posto se složilo kako obično ne misle o kondomima dok im ne zatrebaju.

Usprkos ovom svakidašnjem preuzimanju rizika, za samo 14 posto ispitanika najveće brige su spolno prenosive bolesti (ne uključujući HIV i AIDS), dok je manje od četvrtine njih izjavilo je da im je najveća briga neželjena trudnoća. Gotovo polovina (48%) smatra da HIV/AIDS nije nešto što se može dogoditi njihovoj grupi prijatelja, a koliko su nepromišljeni pokazuju i neke od izjava iz istraživanja: 'Prošli tjedan sam spavala s nekim bez korištenja kondoma. Otišla sam u bolnicu, popila pilulu i sve je bilo riješeno. Kao kad se prehladiš.' Ili 'Mislio sam da je HIV generacijska stvar. Mi ne mislimo o HIV-u.'

Ključ je u samopouzdanju

Durex vjeruje kako su istraživanje i film koji su objavili otkrili neke nove načine prevladavanja ovih izazova, pružajući mladim ljudima praktične, iskrene savjete o seksu i ljubavnim vezama.

Također, žele razbiti mitove o tome kako se dečki osjećaju kada cura inzistira na kondomu. Istraživanje otkriva da se više od trećine dečkiju pokuša izvući od korištenja kondoma, ali film pokazuje da mnogo njih uzbuđuje kada o kondomu ne mogu pregovarati. Zapravo, 79 posto mladih muškaraca izjavilo je da ih uzbuđuje kada cure inzistiraju na korištenju kondoma.