25. SVIBNJA

Besplatna provjera zdravlja na zagrebačkom Cvjetnom trgu

20.05.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo za hipertenziju i Medikor vas pozivaju da zajedno s njima obilježite Svjetski dan hipertenzije i provjerite svoje zdravstveno stanje. Akcija provjere zdravlja održat će se u ponedjeljak 25. svibnja od 12 do 15 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Provjera zdravlja uključivat će mjerenje krvnog tlaka i srčanog pulsa Omron tlakomjerom, mjerenje glukoze u krvi, mjerenje težine, udjela masnog tkiva, mišićnog tkiva i visceralne masnoće u organizmu Omron dijagnostičkom vagom, te savjetovanje liječnika

Mjerenja će provoditi stručno medicinsko osoblje uz pomoć vrhunskih OMRON medicinskih uređaja na Medikor stanicama za provjeru zdravlja, jedinstvenom konceptu tvrtke Medikor. Ovogodišnje poruke Hrvatskog društva za hipertenziju su: 'Manje soli više zdravlja!' te 'Znaš li svoj broj?' pri čemu se želi osvijestiti važnost redovite kontrole zdravstvenog stanja i brige o zdravlju, ne samo kod liječnika već i kod kuće.

Hipertenzija, odnosno visoki krvni tlak glavni je neovisni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Hipertenzija je najznačajniji čimbenik rizika za moždani udar. Drugi najveći rizični čimbenik je fibrilacija atrija koja predstavlja neregularni srčani ritam, najčešća aritmija u kliničkoj praksi. Trenutno se procjenjuje da u svijetu ima oko 600 milijuna ljudi s hipertenzijom, a fibrilacija atrija zahvaća oko 2% populacije u Europi. Što možemo učiniti po tom pitanju? Nova istraživanja na području kardiovaskularne medicine potaknula su obnavljanje i osvježavanje postojećih smjernica prevencije KV bolesti. Kako provoditi KV prevenciju?

'Poseban naglasak je stavljen na promoviranje zdravog životnog stila. U prvom redu zdravo se hraniti, kretati, prestati pušiti, smanjiti unos masnoća, soli, alkohola, ali i
redovito mjeriti tlak',  ističe kardiolog Prof.dr.sc Pintarić

Kontrola krvnog tlaka predstavlja važan korak i doprinos prevenciji navedenih bolesti i očuvanju zdravlja. Praćenjem krvnog tlaka kod kuće dobivamo točne vrijednosti baš kao i u liječničkoj ordinaciji uz smanjenje mogućnosti pojave sindroma bijele kute te uz mogućnost kontinuirane samokontrole. Istraživanja pokazuju da je praćenje krvnog tlaka kod kuće pomoglo u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.

Naravno, važan je pravilan odabir tlakomjera. Tlakomjer prije svega mora udovoljavati kriterij preciznosti i mora biti klinički validiran. Već više od 40 godina Omron je prisutan u proizvodnji preciznih tlakomjera koji su godinama prvi izbor liječnika, ljekarnika, ali i korisnika širom svijeta. Pomaganje ljudima u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja središte je Omron vizije u razvoju zdravstvene tehnologije.