LAKO SE IZRAČUNA

Saznajte je li vaša težina zabrinjavajuća

14.05.2015 u 12:36

Bionic
Reading

Omjer struka i visine precizniji je alat od izračuna indeksa tjelesne mase (BMI), pokazalo je istraživanje Sveučilišta Oxford Brookes

Znanstvenici su analizirali podatke dobivene putem izračuna indeksa tjelesne mase (BMI) te omjera struka i visine iz 1980. s današnjim stanjem ispitanika.

Pokazalo se da je puno bolji pokazatelj tjelesne forme i predviđanja životnog vijeka ovaj drugi izračun!

Kako piše The Telegraph, omjer struka i visine je puno bolji način za predviđanje nečijeg životnog vijeka od indeksa tjelesne mase (BMI), metode koju liječnici često koriste, objavili su znanstvenici.

Dakle opseg struka ne bi smio biti veći od polovice visine, a ukoliko je veći od idealne polovice, stručnjaci ističu da bi to moglo utjecati na duljinu vašeg života. Znači to da bi prevelika veličina hlača dramatično mogla skratiti vaš životni vijek, upozoravaju, jer osobe koje su imale najveći omjer živjele su čak 17 godina manje od prosjeka, pokazalo je istraživanje.

Dr. Margaret Ashwell, čija su prethodna istraživanja pokazala da bi omjer struka i visine mogao biti bolji alat nego BMI za predviđanje niza bolesti, predstavila je rezultate ovog istraživanja na Europskom kongresu o pretilosti u Liverpoolu.

BMI se računa tako da se tjelesna masa osobe u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima, ali najnovije istraživanje je pokazalo da je mjerenje omjera struka i visine bilo preciznije za predviđanje nečijeg životnog vijeka.

Na primjer, tridesetogodišnji muškarac s omjerom struka i visine od 0,8 (što je najveći izračun u grupi od 500 ispitanika) mogao bi živjeti manje čak 16,7 godina, a 50-godišnja žena s istim omjerom mogla bi prosječno živjeti kraće 8,2 godine.

Ako vam je opseg struka manji od polovice visine, to može spriječiti pojavu moždanog udara, bolesti srca i dijabetes te produljiti životni vijek, istaknuli su znanstvenici.