JEDINI KRIVAC

Konačno otkriveno kako se riješiti masnoća na trbuhu

24.03.2015 u 09:09

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili da za građu tijela u obliku jabuke nije kriv samo nezdrav način života, već i gen zbog kojeg se masnoće nakupljaju upravo na području trbuha

Gen plexin D1 krivac je za to što se mnoge žene i muškarci bore s debljinom oko struka, a američki znanstvenici, predvođeni doktorom Jamesom Minchinom sa Sveučilišta Duke, zaključuju kako bi tabletama mogli regulirati njegovo djelovanje i pomoći mnogima da se osjećaju bolje, ali i da budu zdraviji.

Budući da je salo u području trbuha opasno jer povećava rizik od dijabetesa ili primjerice bolesti srca, ljudi s građom tijela u obliku jabuke pomoću tableta bi mogli čuvati i svoje zdravlje.

Znanstvenici su došli do rezultata proučavanjem minijaturnih tropskih ribica zebri, a oneimaju prozirnu kožu pa su lakše proučavali masne stanice. Pokazalo se da ribe bez rada spomenutog gena imaju manje masnoće u tijelu.

Časopis Proceedings of the National Academy of Sciences piše kako su se bez gena plexin D1 masne naslage raspoređivale kao da se radi o kruškolikoj građi tijela, a ribe su u tom slučaju i brže prerađivale šećer, što je vrlo važno u slučaju zloglasnog dijabetesa.