ZDRAVA DELICIJA

Što nam se događa s tijelom kad jedemo čokoladu

26.02.2015 u 18:24

Bionic
Reading

Čokolada ima blagotvoran utjecaj na naš organizam, jer je prepuna antioksidansa, poboljšava memoriju, smanjuje količinu lošeg kolesterola, a čak može pomoći i u borbi protiv viška kilograma

Mnoga su istraživanja pokazala da je čokolada (ovdje mislimo na tamnu čokoladu, a ne na njezine nezdrave varijante poput bijele ili mliječne čokolade) prepuna antioksidansa i drugih sastojaka koji pozitivno utječu na organizam. Naravno, misli se na konzumiranje malih količina čokolade, dakle kockicu, dvije, nikako npr. o cijeloj čokoladi. Kao i u svemu, bitno je biti umjeren i ne pretjerivati jer u suprotnom možete izazvati kontraefekt.

Evo što se sve događa s našim organizmom kad pojedemo malo tamne čokolade!


Smanjuje bore:

Možda ne znate, ali neka su istraživanja pokazala da kokicu, dvije tamne čokolade dnevno povoljno utječe na elasticitet kože te može usporiti pojavljivanje bora ispod očiju poznatih pod nazivom 'vranine noge'!

Pozitivno djeluje na mozak
Jedna zanimljiva studija pokazala je da pijenje dvije šalice vruće čokolade povećava dotok krvi u mozak (za oko osam posto) poboljšavajući tako memoriju kod starijih ljudi što su dokazali rješavajući testove memorije.

Utječe na razinu lošeg kolesterola:
Jedna do dvije kockice tamne čokolade smanjuje kolesterol. Premda u sebi sadržava mast, tamna čokolada smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.

Smanjuje rizik od dijabetesa
Kockica tamne čokolada smanjuje rizik od dijabetesa! Osobe koje su šest puta tjedno konzumirale čokoladu smanjile su rizik od dijabetesa za čak 34 posto u usporedbi s onima koji su jednu kockicu jednom jedan do četiri puta mjesečno.

Štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava
Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka.
Tamna čokolada djeluje protiv upala, a zanimljivo je da se pokazala odličnom i u bitci s neželjenim kilogramima.

Trebate li još koji razlog za uživanje u tamnoj čokoladi?