PRIRODNO I KORISNO

Napravite sami mast koja će vam pomoći kod prehlade

06.02.2015 u 12:05

Bionic
Reading

U ovo doba godine prehlade su jednostavno neizbježne, a ako ćete uspjeti izbjeći kašalj, grlobolju i začepljeni nos, sigurno znate barem jednu osobu koja se trenutačno bori s tipičnom zimskom virozom

Kako biste pomogli bolesnom članu obitelji ili prijateljima, složite sami mast koja pomaže smiriti kašalj, a obično se maže na prsa, leđa ili čelo ako vas bole sinusi. Ovakve masti obično se preporučuju za smanjenje sluzi u bronhijama, olakšavanje iskašljavanja i ublažavanje nadražaja kod kašlja.

Stručnjakinja za prirodne pripravke Indie Lee otkrila je vrlo jednostavan recept za Yahoo Health koji će vam pomoći da na prirodan način što prije pobijedite prehladu. Među poznatim sastojcima poput eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, mente ili kokosovog ulja, možda niste čuli za ulje od čajevca ili niaulija.

Niaulijevo se ulje dobiva parnom destilacijom od svježeg lišća i grančica istoimenog drveta koje je porijeklom iz Australije, a u narodu se koristilo za snižavanje visoke temperature, iscjeljivanje rana, zaustavljanje dijareje ili ublažavanje reume.

Čajevac je također porijeklom iz Australije, a dokazano je kako ima antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva koja se odnose na mnoge viruse, bakterije i gljivice.

Sastojci:

pola šalice kokosova ulja
2 žlice pčelinjeg voska
20 kapi ulja čajevca
15 kapi ulja eukaliptusa
po 10 kapi ulja od mente, limuna, lavande i niaulija

Upute za pripremu:

Otopite pčelinji vosak u loncu s duplim dnom, a zatim dodajte kokosovo ulje te ostala eterična koja se nalaze na popisu sastojaka. Miješajte dok ne dobijete homogenu otopinu.

Otopinu izlijte u staklenu posudu čim se malo ohladi. Prije no što je namažete, mora biti potpuno ohlađena.