ZDRAVA NAVIKA

Šest dobrih razloga da dan započnete čašom vode s limunom

05.01.2015 u 07:28

Bionic
Reading

Ako želite očistiti organizam ili izgubiti koji kilogram viška koji ste dobili tijekom blagdana, dobra navika koju biste trebali usvojiti u novoj godini jest da jutro započinjete čašom mlake vode sa svježe iscijeđenim limunom. Tako ćete ubrzati metabolizam i dobiti potrebnu dozu energije za dan koji je pred vama

Istraživanja su pokazala da limun pomaže u smanjenju nadutosti, a poboljšava rad probavnog sustava. Oim toga, odličan je saveznik u borbi s viškom kilograma, a istraživanja su pokazala da osobe koje imaju alkalniju ph razinu, brže gube kilograme od osoba čija je ph razina kiselija.

Ubrzava probavu

Ako imate problema s probavom, čaša mlake vode s limunom ujutro na prazan želudac idealno je rješenje. Voda će ubrzati rad probavnog trakta, a limun će stimulirati i pročistiti jetru, ali i pomoći u bržem probavljanju hrane, pa će smanjiti nadutost.

Pomaže u detoksikaciji
Voda s limunom je i prirodan dijuretik. Budući da pojačava izmokravanje, pomaže nam da se brže riješimo toksina iz tijela, što je ključno za očuvanje zdravlja urinarnog trakta. Osim toga, citrusna kiselina također pomaže u boljoj apsorpciji enzima koji stimuliraju rad jetre, što je pak bitno za cjelokupno zdravlje organizma.

Čini kožu ljepšom
Premalo sna, teška hrana i pokoja čašica više uobičajeni su za blagdansko razdoblje, a posljedice su, nažalost, vidljive na našoj koži koja izgleda umorno. Stoga je dobro dan započeti s čašom mlake vode u koju smo iscijedili malo limuna. Limun je prepun vitamina, pogotovo vitamina C koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravog izgleda kože, a neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje mogućnost da zadrži elastičnost. Antioksidansi koji se nalaze u ovom voću naši su saveznici u borbi s vidljivim znakovima starenja koje uzrokuju sunce i slobodni radikali. Vitamin C također pospješuje sposobnost tijela u regeneraciji oštećenog tkiva. Prehrana bogata ovim južnim voćem odlična je, jeftina i svima dostupna anti-age terapija.

Jača imunitet
Citrusno voće, među kojim je i limun, bogato je vitaminom C koji pomaže u borbi s prehladama. Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, važan je za obavljanje brojnih važnih funkcija u organizmu, među kojima je i jačanje imunološkog sustava imuniteta. Povećava proizvodnju i proizvodnju bijelih krvnih stanica, a što ih je više, to će imunitet biti spremniji za borbu protiv virusa ili bakterija.

Balansira ph vrijednosti
Bolesti se javljaju kad ph razina u organizmu postane kisela, pa je stoga potrebno u organizam unijeti nešto s višom alkalnom razinom. Iako limuni imaju kiselkast okus, kad uđu u probavni trakt postaju alkalni, što znači da uravnotežuju ph razinu u tijelu te tako preveniraju bolesti i smanjuju pojavu upala i infekcija.

Daje energiju

Ne samo da će vam čaša mlake vode s limunom ujutro pomoći da se razbudite i osvježite, već ćete se duže osjećati poletno, a imat ćete i svježiji dah. Za razliku od kofeinskih napitaka poput kave ili čaja, koji uzrokuju pad razine energije sredinom prijepodneva, voda s limunom će vas puno duže držati budnima i dat će više energije. Osim toga, istraživanja su pokazala da miris limuna poboljšava raspoloženje.