RAVNO I LIJEPO

O da, moguće je smanjiti masne naslage na trbuhu

16.12.2014 u 08:27

Bionic
Reading

Trbuh je poseban dio tijela jer se na njemu najbrže vidi kada se nakupi višak kilograma. No moguće je smršavjeti ciljano na trbuhu, samo treba znati kako

Masnoća na trbuhu nije samo estetski problem. Brojna istraživanja pokazuju da upravo masne naslage na tom dijelu tijela mogu uzrokovati razne bolesti. Ako se želite riješiti tih problematičnih naslaga, poslušajte savjete stručnjaka.

Smanjite unos soli
Voda i sol se privlače kao magnet i ako jedete zasoljenu hranu, morat ćete piti puno vode i stoga biste se mogli osjećati napuhnuto. Kako biste smanjili zadržavanje vode u organizmu, jedite hranu bogatu kalijem poput avokada, banane, papaje, manga, lubenice. Kalij je prirodni diuretik i pomaže čistiti tijelo i reducirati vodu.

Jedite cjelovite žitarice
One ulaze u skupinu ugljikohidrata koji imaju svoju ulogu u borbi protiv masnih naslaga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu bulgur i ostale vrste cjelovitih žitarica imaju znatno ravniji trbuh od onih koji to ne konzumiraju. Bulgur je odličan jer ima vlakna koja pomažu u probavi i metabolizmu, a smanjuju masne naslage.

Birajte manje porcije hrane
Kokice ili velika porcija salate jesu zdrave, no zauzet će puno mjesta u trbuhu i dodati opsega struku. Ako želite da vam trbuh bude ravan, jedite manje porcije hrane, nezaslađeno voće, kuhano povrće koje će vam osigurati vitamine, minerale i antioksidanse, a neće vas napuhnuti.

Ne jedite jako začinjenu hranu

Možda je ukusnija od jednostavnije pripremljenih jela, no opteretit će vam probavni trakt i uzrokovati plinove. U prehranu uključite ružmarin, metvicu, cimet, jer ti začini smiruju probavu.

Izbjegavajte gazirana pića
Ako ste ljubitelj gaziranog, vrijeme je da nađete alternativu piću s mjehurićima. Naime, gazirana pića mogu učiniti da se osjećate naduto i da se to vidi. Pijte radije običnu vodu, ohlađeni čaj od đumbira ili svježi đumbir dodajte u zeleni ili crni čaj ili možda omiljeno jelo. Đumbir ima smirujući učinak na probavni trakt i može reducirati plinove.

Vježbajte
Ako mislite da ćete do ravnog trbuha doći bez vježbanja, grdno se varate! Bez vježbanja nema rezultata. No pripazite da vježbate pravilno. Trbušnjaci vam neće pomoći da skinete masnoće s trbuha, oni služe za definiranje mišića. Masnoća s trbuha skida se uz pomoć trčanja ili brzog hodanja te sličnih aerobnih vježbi. Ako niste u formi, počnite s brzim hodanjem oko 20 minuta na dan, a s vremenom počnite i trčati, i to barem 45 minuta.

Redovito spavajte
Znanstvenici su uočili vezu između spavanja i dobivanja na težini. Ispitanike su pratili šest godina i otkrili kako su oni koji su spavali pet do šest sati po noći dobivali u prosjeku dva kilograma više nego oni koji su spavali sedam do osam sati. I oni koji imaju lagan san skloniji su pretilosti nego dobri spavači, a ti se kilogrami najčešće skupljaju na trbuhu.