NESAVRŠEN SVIJET

Evo kako bolje drijemati

03.12.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Živimo u nesavršenom svijetu, pa umjesto da spavamo oko osam i pol sati koliko bismo trebali, lovimo rijetke trenutke za drijemanje tokom dana. No možda postoji način kako najbolje iskoristiti to sklapanje očiju

Doktorica Sara Mednick profesionalno istražuje spavanje, a nedavno je započela i internetsku seriju o drijemanju, piše The Huffington Post

90 čarobnih minuta

Doktorica Mednick tvrdi da od 90 minuta drijemanja možemo imati podjednako koristi kao i od cijele noći spavanja, no samo dok ne zanemarujemo i normalno spavanje. Drugim riječima, ako imate vremena – bacite se u krevet i odspavajte 90 minuta. Sat i pol je čarobno vrijeme za dužinu drijemanja jer u tom vremenu možemo proći kroz sve etape spavanja. Pozitivni učinci takvih drijemanja su bolja koncentracija, bolje sjećanje, poboljšani rad srca i mišića te pojačan rad metabolizma.

Ako vas drijemanje čini umornijima, pokušajte ga skratiti

Nismo svi isti. Neke osobe će se poslije drijemanja probuditi još umornije. Doktorica Mednick u tom slučaju predlaže da skratite trajanje drijemanja – na samo deset do 15 minuta. Tako nećete doseći etapu dubokog sna iz kojeg se teško probuditi.

Legnite, čak i ako ne osjećate umor

Ponekad je teško zaspati, pogotovo ako se radi o drijemanju tijekom dana. No dovoljno je samo leći i to bi vam već trebalo znatno pomoći. Iako vam se možda nakon dvadesetak minuta čini da niste ni oka sklopili, dobra je šansa da ste zapravo nakratko zaspali a da to ni ne znate.

Drijemanje šest sati nakon što ste ustali

Šest sati nakon buđenja naš se dnevni bioritam polako počinje usporavati i pojačava nam se želja za spavanjem. Istovremeno nam pada tjelesna temperatura i usporavaju nam se kognitivni procesi. Idealno vrijeme za spavanje.

'Najvažnije je drijemati kad vam to raspored dozvoljava. Tri drijemanja tjedno po samo 20 minuta pružit će vam bolje zdravlje i bistriji um. Ako još ponekad uspijete u raspored ugurati i 'idealno drijemanje' od 90 minuta, to će vas uistinu osvježiti', kaže doktorica Sara Mednick.