Zdravlje MANJE DIMA, VIŠE ZDRAVLJA

Zabrana pušenja Britancima donijela manji broj srčanih udara

  • Autor: tportal.hr
  • 14.9.2009 13:29:35
  • 14.9.2009 12:17:37

Dok se Hrvatska bori s vraćanjem pušenja u ugostiteljske objekte, Britanci zbrajaju pozitivne rezultate zabrane pušenja koja je kod njih stupila na snagu u srpnju 2007. Naime, istraživanje britanske vlade pokazuje da je zabrana pušenja u toj zemlji rezultirala smanjenjem broja srčanih udara za oko 10 posto

Godinu dana nakon zabrane pušenje u Velikoj Britaniji smanjio se broj srčanih udara za 10 posto, objavila je istraživačka komisija britanskog ministarstva zdravstva. Ta su otkrića potvrdila i još neka odvojena istraživanja.

'Već sada, dakle, postoje jasni dokazi da je zabrana pušenja rezultirala manjim brojem srčanih udara. Očito je da smanjena izloženost ljudi dimu cigareta pomaže zdravlju', izjavila je dr. Anna Gilmore sa sveučilišta Bath.

John Britton, ravnatelj britanskog centra za nadzor pušenja, kaže da se oduvijek znalo da će zabrana pušenja donijeti bolje zdravstveno stanje naciji. 'Znali smo da će rezultati zabrane biti vidljivi, ali stvarno nismo očekivali da će se to dogoditi tako brzo. Zadivljeni smo', istaknuo je Britton.

Ellen Mason iz britanske fondacije za srce zadovoljna je najnovijim rezultatima. Pojasnila je zašto pušači, ali i pasivni pušači imaju povećan rizik za dobivanje srčanog udara.

'Izloženost dimu cigareta izaziva brze promjene u krvi čineći je podložnijom zgrušavanju. I onda kad neko ima slabe ili oštećene arterije, dim cigareta postaje okidač za srčani udar', objasnila je Ellen Mason.

Britanska vlast nada se da će u idućim mjesecima i godinama zabrana pušenja donijeti još bolje rezultate o zdravstvenom stanju nacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više