VELIKA PROMJENA

Što svaka žena mora znati o menopauzi

21.10.2014 u 07:52

Bionic
Reading

Žene se obično najteže nose s dva glavna simptoma menopauze, žestokim vrućim valovim i poremećajem sna

Poznato je da se razina melatonina s godinama smanjuje što može dovesti do slabije kvalitete sna i depresije. Drugi su česti simptomi menopauze umor, bolni mišići ili gubitak pamćenja

Prosjek je ulaska u menopauzu oko 51. godine života pa do 60-ih, ali nerijetko se simptomi i promjene provlače kroz života žena već i početkom četrdesetih.

Pojavom simptoma i tih ozbiljnih promjena, mnoge žene ne mogu svakodnevno funkcionirati i izvršavati sve svoje obaveze. Mnoga su istraživanja pokazala kako je petina žena tražila nekoliko slobodnih dana na poslu nakon prvih otkrivenih znakova menopauze, a jedna od 50 žena čak uzima bolovanje na dulje razdoblje.

U studiji klinike Nuffield Health sa 3.275 žena, pola ih je priznalo da su depresivne, a više od trećine bori se s anksioznošću. Dodatni je problem to što puno žena ne prepoznaje da se radi o simptomima menopauze, ali ni njihovi ginekolozi.

Liječnica i specijalistica za stanje menopauze Annie Evans ističe kako se ovo razdoblje prečesto etiketira kao životna činjenica i kao da ni liječnici nisu svjesni toga koliko ozbiljan učinak može imati na svakodnevni život kod žena.

Studija je također otkrila da je samo petina žena kod svojih ginekologa dobila hormonalnu terapiju kako bi se lakše nosile s promjenama koje menopauza donosi, unatoč tome što su istraživanja potvrdila da ti lijekovi pomažu očuvanju srca i kostiju.

Ulaskom u menopauzu nužno je promijeniti način životni, slažu se svi stručnjaci. Kako biste očuvali svoje zdravlje, važno je paziti na redovnu tjelesnu aktivnost i kvalitetnu zdravu prehranu. To se najviše odnosi na bolesti poput demencije, osteoporoze, bolesti srca i dijabetes, najčešće posljedice ulaska u menopauzu i nebrige o zdravlju.

International Menopause Society, zbog svih navedenih razloga, također potiče žene na uzimanje hormonske terapije iako su se godinama vodile mnogobrojne debate o tome je li to zdrava opcija.

Američka studija iz 2002. podignula je puno prašine nakon što su neki učinci tih lijekova povezani s karcinomom, ali nakon toga su druge studije pak samo potvrđivale da je puno više koristi nego štete.

Na njujorškom sveučilištu Columbia International Menopause Society također je provelo studiju u kojoj se pokazalo da su bolesti poput kardiovaskularnih problema ili osteoporoze posljedica lošeg načina života po ulasku u menopauzu.

'Menopauza je prilika svake žene da preispita svoj životni stil, jer male promjene mogu imati velik učinak. Jedite zdravije i više se krećite te svakako pripazite na poroke poput alkohola', rekao je voditelj te studije Roger Lobo te zajedno s drugim stručnjacima preporučuje i vježbanje mozga čitanjem ili rješavanjem zagonetki što je vrlo korisno u borbi protiv demencije.