PUNO ZDRAVIJE

Namirnice koje su još bolje ako ih jedete zajedno

18.09.2014 u 10:29

Bionic
Reading

Već smo naučili koja je hrana bolji odabir ako želimo zdravu i uravnoteženu prehranu, a sada liječnici i stručnjaci otkrivaju kombinacije namirnica koje zajedno imaju još bolji učinak na naše zdravlje

Volite li, primjerice, zeleno lisnato povrće i maslinovo ulje, spojite ih, napravite svježu salatu, jer zajedno pomažu kod snižavanja krvnog tlaka, piše zdravstveni magazin Prevention.

Jedete li meso poput burgera, dodajte mu avokado. Budući da je avokado odličan za zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog kvalitetnog sastava masnih kiselina, pomaže u snižavanju kolesterola i sprječava njegovo štetno djelovanje. Tako ćete ublažiti negativni efekt koji tijelu donosi masno i prženo meso.

U nadolazećim mjesecima sigurno ćete rado popiti šalicu čaja kako biste se zagrijali ili liječili prehladu. Svakako joj dodajte i svježe iscijeđeni limun jer će vitamin C pomoći da dobijete više antioksidansa iz čaja.

Volite li pomalo neobičan okus kurkume, probajte je što češće kombinirati s crnim paprom. Znanstvenici su otkrili da u toj kombinaciji papar za čak 2000 posto pojačava sve zdravstvene prednosti kurkume. Glavni sastojak ovog začina, kurkumin, poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

I posljednja preporučena kombinacija je špinat sa sokom od naranče. Sigurno znate da u špinatu ima željeza, koje je jedan od najvažnijih minerala jer tijelu osigurava kisik i energiju. Da biste pojačali njegovu apsorpciju, složite špinat na salatu s kriškama naranče, grejpa i, primjerice, feta sira. U nedostatku naranče može vam pomoći limun koji je također bogat vitaminom C.