'IGRA' SE S VAŠIM MOZGOM

I zbog ovoga ste robovi brze hrane

28.08.2014 u 08:17

Bionic
Reading

Nezdrava brza hrana smanjuje želju za isprobavanjem nove i drugačije hrane, što dovodi do začaranog kruga debljine i bolesti jer svaki čovjek mora imati raznoliku prehranu kako bi bio zdrav

Svijet postaje sve bolesniji i to ponajviše zbog lošeg načina prehrane. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u posljednje 34 godine udvostručena je globalna pretilost. U gotovo svim razvijenim zemljama debljina je glavni uzročnik čitavog niza ozbiljnih bolesti te smrtnih slučajeva.

Takvoj lošoj slici, tvrde stručnjaci, u velikoj mjeri pridonosi nezdrava brza hrana, tzv. junk food. Već je nekoliko istraživanja pokazalo da takva hrana izaziva ovisnost. Naime skeniranjem mozga uočeno je da pod utjecajem nezdrave brze hrane mozak reagira kao kod ovisnika o kokainu.

Najnovije istraživanje koje su proveli australski znanstvenici sa sveučilišta New South Wales otkriva još jedan štetan utjecaj nezdrave brze hrane – ona smanjuje želju za isprobavanjem drugačije hrane i nekih novih namirnica.

Želja za isprobavanjem nove hrane iznimno je važna jer čovjek treba imati raznoliku i uravnoteženu prehranu. U suprotnom, njegovom organizmu počinju nedostajati brojni važni sastojci, a kao posljedica se javljaju bolesti.

Iako je istraživanje provedeno na štakorima, znanstvenici vjeruju da nezdrava brza hrana ima isti učinak i na ljude. 'Čak i kad smo dio štakora prebacili na zdravu prehranu nakon brze hrane, pokazalo se da mozak na neki način ne prihvaća novi način prehrane i to tjednima. To znači da nezdrava brza hrana ima itekako velik utjecaj na mozak', pojasnila je za Newsweek profesorica Margaret Morris, jedna od voditeljica istraživanja.