ZNANSTVENICI OTKRILI

Lijek protiv dijabetesa tipa 2 smanjuje rizik od Alzheimera

14.07.2014 u 20:48

Bionic
Reading

Njemački znanstvenici proveli su opsežno kliničko istraživanje koje je pokazalo da bi se uzimanjem lijeka za dijabetes tipa 2, pioglitazona, mogao smanjiti rizik od razvoja simptoma Alzheimerove bolesti i ostalih oblika demencije

'Naša su istraživanja pokazala da dugoročno uzimanje pioglitazona smanjuje rizik od pojave demencije', rekla je znanstvenica Anne Fink iz njemačkog Centra za neurodegenerativne bolesti koja je sudjelovala u studiji. Fink je dobivene rezultate istraživanja iznijela u ponedjeljak na godišnjoj Međunarodnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti održanoj u Kopenhagenu.

Znanstvenica vjeruje da pioglitazon pomaže u sprečavanju razvoja Alzheimera jer smanjuje upalne procese mozga i nervnog sustava. Lijek se prodaje pod nazivom Actos, a proizvodi ga japanska farmaceutska tvrtka Takeda pharmaceutical.


Ranije studije na pacijentima koji su bolovali od dijabetesa tipa 2 pokazale su da se kod osoba koje su rjeđe kontrolirale šećer u krvi češće razvio neki oblik demencije, a oni koji su uzimali lijekove poput Actosa - koji povećava osjetljivost na inzulin, utječe na potrošnju glukoze u mišićima i masnom tkivu što opet utječe na smanjeno oslobađanje glukoze iz jetre - bili su za 20 posto manje izloženi riziku da obole od ove bolesti u odnosu na one koji su uzimali samo inzulin.

U Takedi su prošle godine počeli petogodišnju studiju čija je svrha ustanoviti mogu li niske doze pioglitazona odgoditi početak blagog kognitivnog oštećenja nastalog uslijed Alzheimerove bolesti. Korištenjem posebnog dijagnostičkog testa znanstvenici nastoje utvrditi može li se redovitim uzimanjem pioglitazona spriječiti razvoj Alzheimera na način da se poboljša funkcija mitohondrija - stanične organele eukariotskih stanica koje služe kao izvor stanične energije.

'Mozak traži puno energije', objasnio je Stephen Brannan iz Takeda, dodajući da učinkovitiji mitohondrij može poboljšati i moždanu funkciju te na taj način spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti.

Farmaceutska tvrtka raspolaže podatkom prema kojemu od Alzheimerove bolesti u SAD-u boluje oko 18 milijuna stanovnika, a ta brojka se udvostručuje svakih pet godina kod osoba u dobi između 65 i 85 godina.