ZAVARAJTE GLAD

Uz ove savjete bit ćete sitiji i mršaviji

05.05.2014 u 07:18

Bionic
Reading

Postoje načini da jedete manje i osjećate sitost, a svi oni su i znanstveno dokazani. Začinjena hrana stvara brže osjećaj sitosti, više manjih obroka s prilozima, izgledaju bogatije i šalju osjećaj da ste siti. A osim toga i nezasićene masne kiseline povoljnije djeluju od zasićenih.

Želite vitkije tijelo i uravnoteženo raspoloženje. Zavarajte osjećaj gladi u želucu pomoću nekoliko jednostavnih rješenja nakon kojih ćete se osjećati sitije i zadovoljnije.

Začinite hranu

Omiljeni omlet začinite vrućim začinima poput možda paprike, papra ili 'sriracha' čili-umaka. Začinjena hrana koncentriranog okusa mogla bi djelovati brže i moćnije te centru u mozgu žurnije poslati poruku o sitosti, kaže Lawrence Cheskin direktor Centra za kontroliranje težine u Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Pojedite jabuku prije obroka

Jabuka je moćno voće. Ako je pojedete prije obroka, jest ćete znatno manje. Voće bogato vlaknima daje osjećaj sitosti, a jabuka sadrži četiri do pet grama vlakana, petinu dnevnih potreba žena. Istraživanje objavljeno u časopisu Appetite upozorava kako je za taj učinak potrebno pojesti pravu jabuku, a ne recimo popiti sok od jabuke. Dokazano je kako su ispitanici koji su pojeli jabuku prije ručka koji je sadržavao tjesteninu, pojeli čak 15 posto manje kalorija.

'Uvjereni smo da izgled, volumen jabuke kao i čin žvakanja utječe na osjećaj sitosti i dulje vrijeme probavljanja', rekla je koautorica studije Julie Flood Obbagy.


Naučite kada ste siti
Nije neobično da mnogi jedu dok su ustvari siti, ali ta informacija još nije stigla do mozga. Mozgu, naime, treba vremena kako bi registrirao da ste zaista siti, stoga je poželjno jesti sporo i barem 20 minuta kako biste lakše detektirali kada je vrijeme da prestanete.

Odbacite umjetna sladila

Istraživanja su pokazala kako umjetna sladila još više potiču želju za slatkim desertom. Naš sustav zna da nije dobio šećer i budi se još jača želja za slatkim. Pojednostavljeno, umjesto da prevarite organizam, on će vam uzvratiti i baš zbog toga osjećat ćete glad još više. Stoga bi glad bilo bolje zavarati, umjesto kolačićima bez dodanih šećera, porcijom svježeg voća ili kolačem koji sadrži šećer. Istraživanje Louisiana State University Agricultural Centera pokazalo je kako su ljudi koji konzumiraju pravi šećer mršaviji od onih koji koriste nadomjeske.
Nezasićene masti bolje će utažiti glad nego zasićene
Možda vam se čini da će masti iz sočnog odreska ublažiti glad bolje nego masti iz avokada. No istraživanja su pokazala kako nezasićene masti iz orašastih plodova i biljnih ulja stvaraju veći osjećaj sitosti nego zasićene masti iz mesa. U drugoj studiji dokazano je da muffini od ulja kanole daju veći osjećaj sitosti nego muffini napravljeni od maslaca.

Birajte hranu koja će učiniti najmanje štete

Probajte skandinavski hrskavi kruh koji možete naći i u nekim našim dućanima, svježe povrće i voće, omlet s bijelim jajima ili kokice.

Podijelite obrok
Umjesto jednog gigantskog sendviča, napravite jedan manji i uz njega pojedite salatu, a nakon toga jednu voćku ili šalicu čaja. 'Obroci s puno priloga koji sadržavaju malo kalorija, izgledaju kao da imate bogatiji obrok, i mogli bi prevariti mozak i učiniti da se osjećate sitije', rekla je Susan Roberts profesorica nutricionizma na Tufts Universityju

Uzmite dovoljno vitamina D
Kada imate nisku razinu vitamina D, a većina žena je ima, onda i teže prepoznajete osjećaj sitosti. Naime, to ima negativan utjecaj na hormon leptin koji organizmu govori kada mu je dovoljno hrane. To objašnjava zašto su neke studije našle poveznicu pretilosti i niskih razina vitamina D. Jedite hranu bogatu vitaminom D: tunu, sardine, skušu, bakalar, haringu, losos, škampe, goveđa jetra, žumanjak, sir i mliječne proizvode.