ČISTA DIVOTA

Uz ove mirise više nećete imati mrzovoljne dane

01.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Određeni mirisi nisu samo čista esencija, oni su sjećanje na određene trenutke. Mirisi kolača s cimetom možda će vas vratiti u djetinjstvo i bakinu kuhinju, miris svježeg cvijeća u školske dane i prvi poljubac na livadi jednog proljetnog dana

Nostalgične konotacije nisu slučajnost, iza njih stoji znanstveno objašnjenje toga zašto cijenimo određene arome. Naš olfaktorni sustav direktno je povezan s emocionalnim centrima u mozgu koji uzrokuju to da nas preplavi dobar osjećaj čim osjetimo određene mirise. Za razliku od osjeta okusa, mirisi su direktno povezani s prošlim iskustvima. Nije ni čudno stoga da miris kiše ili mora budi sjećanja.

I dok s jedne strane bude sjećanja, određeni mirisi mogu utjecati i na um i tijelo. Olakšavaju glavobolju, umanjuju stres, pomažu kod problema sa spavanjem. Neki mirisi imaju zbilja nevjerojatnu moć.

Lavanda je dobra za spavanje
To je miris idealan za relaksaciju. Lavanda može umiriti um i tijelo pa gotovo automatski. No njezin pozitivan utjecaj otkriven je i u jednom ispitivanju na 42 studenata. Rezultati su pokazali kako blagotvorno utječe na probleme sa spavanjem i umanjuje depresiju.


Cimet za bistriji um
Topao miris čija slatka nota utječe na mozak i čini ga bržim.
Istraživači s Wheeling Jesuit Universityja dokazali su da oni koji mirišu cimet pojačavaju svoje kognitivne funkcije, poput vizualnih prepoznavanja, radne memorije i pažnje.

Bor umanjuje stres
Više je razloga zašto miris bora donosi radost tijekom ljetnih odmora. Naime, miris bora smanjuje nervozu. Jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su ispitanici koji su prolazili kroz borovu šumu pokazivali znatno manje znakove stresa i depresije. Nervozni ispitanici bili su pak znatno smireniji i opušteniji nakon što su mirisali notu bora.

Miris svježe trave budi radost
Možda vam uređivanje okućnice i košnja trave izgleda kao beznačajan dosadan posao, ali miris svježe pokošene trave čini vas sigurno sretnijima.

Zbog citrusa ćete imati više energije
Ako želite da vas nešto podigne, umjesto šalice kave, razmislite o šalici svježe iscijeđenih citrusa. Limun i naranča nisu samo bogati vitaminom C, već i sam njihov miris razbuđuje i daje energiju.

Miris vanilije opušta i povećava osjećaj sreće
U studiji publiciranoj u Proceedings of ISOT/JASTS 2004. dokazano je da miris vanilije utječe na naš osjećaj radosti te da opušta.

Mentol može potaknuti koncentraciju
Osim što eliminira neugodan zadah, miris mentola može i mozgu učiniti uslugu. Miris mentola tako se povezuje s boljom motiviranošću i boljim kognitivnim sposobnostima. Osim toga, od mirisa mentola činit će vam se da vam je i prohodnost nazalnih kanala bolja pa je odličan kod prehlada.

Jasmin može ublažiti depresiju
Mirisna nota cvijeta jasmina je predivna, a utječe i na raspoloženje. Jedna studija iz 2010. pokazuje kako jasmin izaziva budnost i umanjuje depresivne misli. Prilično moćno za jedan cvijet.

Miris jabuke umanjuje migrenu
Jedna jabuka na dan znači i manje posjeta doktoru, tako kaže stara poslovica. No istraživanja sugeriraju kako miris jabuke može ublažiti migrenu, reducirati simptome, a prijašnja istraživanja otkrila su kako miris zelene jabuke može smanjiti napetost tijekom stresnih razdoblja.

Maslinovo ulje umanjuje apetit

Svi smo čuli za blagodati maslinova ulja u prehrani, no istraživači s German Research Center for Food Chemistry otkrili su kako i samo njegov miris može smanjiti apetit.