PRAVILNE VJEŽBE

Bole vas leđa? Učinite ovo i ublažite bolove

27.03.2014 u 06:54

Bionic
Reading

Sjedilački stil života i manjak vježbanja je krivac za većinu bolova u leđima, stoga je vrlo važno redovito vježbati. No isto tako treba imati na umu da je za umanjivanje bolova u leđima iznimno važno vježbati na pravilan način te izvoditi vježbe koje ciljano sprečavaju i ublažavaju bolove u leđima

Mislite da je za sprečavanje i ublažavanje bolova u leđima dovoljno izvoditi bilo kakvu vježbu? Nemojte se zavaravati. Da biste postigli cilj, važno je izvoditi određene vježbe na pravilan način. Psiholog i trener Dragan Šurlan, voditelj Fitness Bootcampa predlaže dvije vježbe koje mogu pomoći spriječiti i ublažiti bolove u leđima.

'Mišići koje nazivamo tzv. core daju stabilnost cijelom tijelu, a naročito stabiliziraju kičmu, trup i zdjelicu. Sastoje se od skupine trbušnih i leđnih mišića, a neophodni su za rotaciju tijela i gotovo sve pokrete trupa. Koristimo ih svaki dan - kada nosimo vrećice iz dućana, kada dižemo torbu s poda, a naročito kada vježbamo. Zašto osvijestiti i ojačati jezgrene mišiće? Osim dobrog osjećaja unutarnje snage i stabilnosti tijela, core vježbe štite leđa od povreda, omogućuju bolju funkcionalnost tijela u pokretu i smanjuju opseg struka', kaže psiholog i trener Šurlan.

Dvije vježbe za sprečavanje i ublažavanje bolova u leđima.

Prva vježba za jačanje corea dok sjedite: sjedeći ravnih leđa, polako i potpuno izdahnite te uvucite trbuh i stegnite trbušne mišiće. Držite trbuh uvučen 30 sekundi. Ne zaboravite disati. Nakon 30 sekundi uvlačenja trbuha, opustite trbušne mišiće na pola minute te ponovite vježbu pet puta.

Druga vježba jačanja corea je 'plank', što u prijevodu znači 'daska'. Legnite na pod tako da ste okrenuti licem prema podu. Podignite se na laktove, tako da vam se laktovi nalaze direktno ispod ramena. Noge su ispružene i održavate se na vrhovima stopala. Tijelo držite ravno, s kičmom u neutralnoj poziciji. Stegnite trbušne mišiće i ostanite u 'planku' od 30 sekundi do minute. Napravite ovu vježbu dva-tri puta dnevno.