DOMIŠLJATOST

Manjim čokoladicama protiv pretilosti

30.07.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Čokoladice bi se uskoro mogle početi proizvoditi u manjoj veličini, a proizvođači su se na to odlučili kako bi pomogli u borbi protiv epidemije pretilosti

Britanska agencija za nadzor hrane izrazila je želju da se popularne čokoladice smanje, i to čak za pola jer bi se na taj način smanjio unos kalorija. Prve reakcije proizvođača pokazuju da nemaju ništa protiv toga prijedloga.

Znanstvenici žele da do 2012. godine nijedna čokoladica ne teži više od 50 grama. Primjerice, čokoladice Mars teže 58 grama, a Bounty 57 grama. Pozvali su proizvođače i da prestanu proizvoditi velika pakiranja s mnogobrojnim čokoladicama. Proizvođačima je najavljeno da reklamne kampanje za velika pakiranja čokoladica neće dobiti podršku.

Epidemija pretilosti zahvatila je veliki dio svijeta, a očekuje se da će u bliskoj budućnosti rasti broj zdravstvenih poteškoća povezanih s pretilošću. Upravo stoga se veliki broj razvijenih zemalja odlučio za borbu protiv pretilosti.

Osim na čokoladice, znanstvenici su se 'obrušili' i na sokove, od čijih proizvođača traže da smanje unos šećera u popularne napitke.
'Ne naređujemo ljudima što da jedu. Samo im želimo ponuditi zdraviji izbor. Dakle, želimo im pružiti mogućnost da izaberu hranu s manje masnoća i šećera ili manje porcije', poručuju iz britanske agencije za nadzor hrane.