PRAZNE KALORIJE

Sve loše strane šećera

24.07.2009 u 07:56

Bionic
Reading

Izbacivanje bijelog šećera iz prehrane definitivno znači okretanje nove stranice u životu. Stabilnije raspoloženje, kvalitetnija koža, smanjenje simptoma PMS-a samo su neke od prednosti kada se prestane jesti bijeli šećer

Svi znaju da bijeli šećer nije dobar za zube, ali postoje i puno ozbiljniji problemi koji dolaze s njegovim konzumiranjem. Činjenica je da šećer donosi samo prazne kalorije budući da ne sadrži ni vitamine ni minerale koji bi pomogli tijelu da ga iskoristi, upozorava Žana Hinek, stručnjakinja za prirodne ekoproizvode iz Biovege.


Šećer se nalazi u svim gaziranim napicima, sokovima, keksima i drugim slatkišima, konzerviranoj hrani, kruhu, pivu, cigaretama, majonezi i različitim preljevima, kečapu, dimljenoj šunki, suhomesnatim proizvodima, gotovim juhama, čipsu od krumpira, instant čajevima i instant kavi.


Bijeli šećer
ne samo da ih ne sadrži, nego uzrokuje i gubitak kroma iz organizma, pa tijelo taj mineral mora izvlačiti iz svojih rezervi. Isto se događa i s kalcijem, fosforom i željezom. Konzumiranjem bijelog šećera slabi i kontrola razine šećera (glukoze) u krvi. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do dijabetesa, koji je danas u sve većem porastu.

Rješenje nije ni smeđi šećer
jer, iako sadrži nešto minerala, i dalje se u organizmu probavlja isto kao i bijeli šećer. Koristite ga zaista samo povremeno ili u prijelaznom razdoblju kada mijenjate svoju prehranu nabolje. Smeđi šećer vas neće riješiti ovisnosti o šećeru.

Stalno konzumiranje šećera glavni je uzrok pretjerane tjelesne težine, osteoporoze, slabijeg funkcioniranja obrambenog sustava i oboljenja krvnožilnog sustava. Gubitak koncentracije, depresija, uznemirenost, hiperaktivnost (pogotovo u male djece), pa čak i agresivnost i nasilno ponašanje su poremećaji koji se povezuju s višegodišnjim konzumiranjem šećera.

Što može povećati želju za šećerom:

1. Konzumiranje namirnica koje sadrže šećer stvara stalnu želju, pri čemu se količina povećava (osjećaj da se ne možemo zaustaviti).
2. Kaotična i neredovita prehrana.
3. Nemogućnost da se nosimo s vanjskim stresom.
4. Rješavanje frustracija i problema jedenjem.
5. Nedovoljno bjelančevina u prehrani (kada ljudi misle da je vegetarijanstvo samo izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla pa im se prehrana sastoji uglavnom od rafiniranih namirnica i variva od povrća).
6. Previše soli u prehrani i namirnica životinjskog podrijetla.

Najzdraviji izvori šećera su voće, povrće i žitarice
Skriveni šećer često dolazi i pod drugim nazivima, kao što su glukoza, saharoza, dekstroza, laktoza, galaktoza,fruktoza... Budući da se industrija vrlo brzo prilagođava, danas se na tržištu može naći mnoštvo proizvoda na kojima je istaknuto da su bez šećera. Nažalost, to vrlo često znači da ti proizvodi sadrže umjetne zaslađivače koji su kemijskog podrijetla te ih naš organizam ne prepoznaje kao hranu. Stoga izbjegavajte saharin, aspartam, sorbitol...

Prestati konzumirati šećer ne znači odreći se slatkog! I u nas se mogu naći kvalitetni deserti i slatkiši sa zaslađivačima od žitarica. Ječmeni, rižin, kukuruzni, proseni slad samo su neke vrste. Ovi zaslađivači izgledom podsjećaju na med, ali su blažeg okusa i za razliku od meda sadrže složene šećere (polisaharide). Prave se od isklijalih žitarica i sadrže maltozu (šećer iz žitarica), ali i vitamin B. Primjena im je zaista široka, a danas se mogu lako nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Glavni izvor kvalitetnog šećera trebale bi biti žitarice, korjenasto povrće i voće te njihovi proizvodi. Kvalitetna i raznolika prehrana cjelovitim namirnicama, različite tehnike pripreme i načini začinjavanja te puno zelenog lisnatog povrća svakako može pomoći smanjenju želje za šećerom.